Hírek

2011.08.18. 02:29

Skicc: csónakházi alkotók

Dunaújváros - Az elődök több mint húsz esztendeje szervezték az első művésztábort, most a nagy öregek mellett számos fiatal is dolgozik a napokban a Skicc-telepen.

Szabó Szabolcs

A táj mesés, az adottságok kitűnőek, mondhatni csak némi pénz kellett volna hozzá, hogy a DF jelenlegi arculata köszönjön vissza a csónakházi tanyán is.

Nem sokáig töprenghettünk, hiszen vendéglátónk, a Skicc csoport vezetője, Pats József képzőművész rögtön bele is fogott mondandójába.

- Talán az első és a legfontosabb, hogy megszűntünk csoport lenni. Közel egy hónapja a hivatalosan is bejegyzett Skicc Művészeti Egyesület néven munkálkodunk, az egylet elnöki teendőit dr. Bozsits Attila látja el. Az egyesületi forma különösebben nem változtat a társaság mindennapi működésén. Talán több pályázati forrást célozhatunk meg a jövőben, de ahogy a művészeti támogatások helyzete jelenleg alakulni látszik... azért reménykedünk... - mondja az idén ötödszörre jelentkező Skicc művészeti tábor szervező mindenese, aki a Dunaújvárosi Főiskola védőszárnyai alatt működő kollektíva történéseiről is beszámol:

- A már említett Bozsits Attila elnök úr személyes kapcsolatainak köszönhetően a közelmúltban egy hetet tölthettünk Kiskunmajsán, ahol a helyi fürdő és az önkormányzat vendégszeretetét élveztük. A tábor annyira jól sikerült, hogy várhatóan tető alá hozunk egy együttműködési szerződést, amelynek lényege, hogy évi rendszerességgel visszatérünk majd nyaranta a településre. Ottlétünk során egy közel hatvan alkotásból álló tárlatot is tető alá hoztunk, amelyet a település alpolgármestere nyitott meg. Úgy néz ki, van fogadókészség a csapat munkáira, így minden bizonnyal lesz folytatás. Ennek szellemében már át is adtunk egy nagyméretű alkotást a kiskunmajsai önkormányzat óvodájának - részletezte a Majsán történteket Pats József, akit a csónakházi táborról, és a jövőbeni tervekről is kérdeztünk.

- A múlt héten kezdődött Skicc művésztábor most pénteken zárul. A helyben készülő alkotásokat remélhetően több városi helyszínen is bemutathatjuk majd, így lesz kiállításunk az ősszel a főiskolán, és a Munkásművelődési Központban is. Külhonban is folytatódik a tárlatturné. Ha jól számolom, Ausztriában már a harmadik településen nyílt skicces kiállítás a napokban. Hát szóval, vagyunk, létezünk, csináljuk, ennyi - zárta egy mondatba a történteket a Skicc-mester , majd megpróbálta rendbe tenni a hely internetkapcsolatát a nagyvilággal...


- A Skicc elődjének tekthető A csoport először 1989-ben szervezett tábort Rácalmáson.

- A 2011-es Skicc Művésztábor résztvevői: Bellák Ica, Hegyesi Katka, Ábrahám Anna, Barha Eszter, Móder Rezső, Kosztolányi György, Körmendi Sándor, Pats Dániel, Pats József, Kalácska Gábor.

- A művészcsoport karitatív tevékenységét folytatva a csapat nevében ezúttal Kalácska Gábor ajánlotta fel egy alkotását az Essenben műtétre váró májbeteg kisfiú megsegítésére. A felajánlott kép százezer fortért kelt el, és, mint Pats József elmondta, az összeget már át is utalták Koncsek Dávid családjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!