Hírek

2016.09.09. 19:45

Magyar népdal napja Dunaújvárosban

Dunaújváros – Három éve indult útjára a magyar népdal napja címmel életre hívott kezdeményezés, amely mára országos programmá nőtte ki magát.

Szabó Szabolcs

A magyar népdal napja központi programjainak idén is a Fejér megyei Martonvásár ad otthont, ám a 2014-ben útjára indult kezdeményezés mondhatni mára országos mozgalommá terebélyesedett. Idén ősszel először a dunaújvárosi Munkásművelődési Központ is csatlakozott a sorozathoz. A magyar népdal napja célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar népdalkincs értékeire és a hagyományok ápolására. Ennek szellemében pénteken délután az MMK szabadtári színpadán egy igazán sokszínű dalcsokor várta az érdeklődőket. A helyi népdalünnepet a 2013-ban alakult, számos díjjal és elismeréssel rendelkező Széchenyi István Gimnázium Kistulipán Népdalkör csoportja indította, majd főként a helyi, pentelei népdalkincsből adott remek hangulatú ízelítőt a Búzavirág Népdalkör.

Egy kis múltidézés: a magyar népdal napját 2014-ben rendezték meg először Martonvásáron: Presser Gábor, a magyar dal napja alapítója kérte fel Kunos Tamást, a Csík zenekar brácsását, hogy szervezzen a magyar dal napján népzenei színpadot.

A hagyományok megőrzésére, felvirágoztatására életre keltett esemény nagy sikert aratott, így tavaly óta már egy egész hétvégét szentelnek a koncerteknek és a különböző programoknak Martonvásáron.

Ám nem csak ott, hiszen pénteken délután a dunaújvárosi Munkásművelődési Központ is csatlakozott az immáron országos kitekintésű rendezvénysorozathoz. Kováts Rózsa, a házigazda intézmény igazgatója kiemelte, hogy e közösségi programmal indult el az MMK retró évada , amely a város fennállásának 65. évfordulóját köszönti. A több népdalos generációt felvonultató műsorcsokorban fellépett a Széchenyi István Gimnázium Kistulipán Népdaléneklő csoportja mellett a Búzavirág Népdalkör, valamint Pere Nikolett és Borzavári Róza. Az MMK szabadtéri színpada előtt összegyűlt szépszámú közönség örömmel fogadta a fellépők remek, korábban számos szemlén és megmérettetésen is díjazott produkcióját.

A magyar népdal napjának dunaújvárosi különkiadása tehát kiválóan debütált, remélhetően jövő szeptemberben ismét jelentkezik majd - immáron még ennél is több fellépővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!