Hírek

2016.09.14. 13:25

Negyvenezer palacsinta sül - Várják a segítőket a Guinness-rekordhoz

Dunaföldvár - A májusi sikeres főpróba után következik az igazi kihívás: a palacsintasütés Guinness-rekordjának megdöntésére készülnek Dunaföldváron a Szüreti fesztivál keretein belül.

L. Mészáros Irma

Szeptember 23-án a Duna-parton a kemping területén 10 órától huszonnégy óra alatt negyvenezer darab palacsintát akarnak készíteni. A palacsintasütés Guinness-rekordját a kevermesiek állították fel 2014 májusában. Ők Gyenes Csaba atya, a kevermesi plébános vezetésével összesen 36065 darab palacsintát sütöttek huszonnégy óra alatt.

Korábban lapunkban már beszámoltunk róla, hogy az ötlet civil kezdeményezésből indult. Az elmúlt néhány évben a városi rendezvényeken - a Sárga Gödör Egyesület által szervezett nyárbúcsúztató gyereknapon, illetve a Szüreti fesztiválon - már többször sütöttek két-háromezer palacsintát. A csapat egyik lelkes tagja, Horváth Irén, Ircsi volt az ötletgazda. Dunaföldvár önkormányzata és Horváth Zsolt polgármester, valamint sokan mások is a kezdeményezés mellé álltak.

A májusi főpróbán Csányi Imre, a helyi önkéntes tűzoltóság parancsnoka is palacsintasütőt ragadott Fotó: L. Mészáros Irma

A majálison remek hangulatú, sikeres főpróbát tartottak: hat óra alatt a tervezett tízezer palacsinta helyett tizenkétezret sütöttek, s ráadásul el is fogyott mind. Akkor negyven gáztűzhelyen forogtak a palacsintasütők. A nap során kétszáz körül volt a segítők száma: részt vettek - mint megírtuk - a földvári civil egyesületek, klubok tagjai, tűzoltók és polgárőrök, cserkészek és nyugdíjasok, kórustagok és íjászok, táncosok és sportolók, pedagógusok, szülők és diákok. De csatlakoztak dunaújvárosiak is: az Esőemberek szüleinek egyesülete, az Útkeresés Segítő Szolgálatának munkatársai.

Ilyen programon természetesen nemcsak sütni kell, hanem előtte beszerezni az alapanyagot, majd keverni, utána számolni, tölteni, szállítani és széthordani, kínálni. Úgy tervezik, hogy a pénteki első sütésekből kapnak ebédre az iskolák diákjai, az idősek otthonainak a lakói is.

A mostani rekordkísérletre már bejelentkezett a korábbi Guinness-döntő kevermesi Gyenes Csaba atya, aki rendkívül sportszerűen felajánlotta tapasztalatait. Tanácsaival a szervezést segíti, s ötvenfős csoportjával részt is vesz a sütésben. Más településekről is érdeklődtek már. Nagy lendülettel folyik a szervezés. Várják civil szervezetek, baráti társaságok, intézmények vagy akár egy-egy személy jelentkezését is nem csak helyből - akár huszonnégy, akár egy-két órára, nappalra és éjszakára. Szívesen fogadják cégek, magánszemélyek anyagi támogatását, de szükség van még biztonsági szelepes pb-gáztűzhelyekre is. Egyeztetni, jelentkezni a városközponti Ircsi papírboltban vagy a 30/438-9056 számon lehet, a felajánlásokat fogadja Majláthné Konrád Emília a 20/281-9182-es számon.

A szervezők bíznak benne, hogy összefogással sikerülni fog. Hatalmas buli lesz - mondja Horváth Irén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!