Hírek

2015.01.02. 17:40

Megyei matrica: új tudnivalók

Dunaújváros – Január elsejétől fizetőssé vált többek között az eddig díjmentesen használható M8-as autópálya Pentele hídja, az átkelőt két megyei matrica megvásárlásával lehet használni.

Gallai Péter

Mint megírtuk: a két megyét érintő és fizetős körbe bevont hidak (M9 Szekszárd és M8 Dunaújváros) esetében az évi ötezer forintba kerülő megyei matricából kettőt kell vásárolni a személygépjárművekre. Nem csoda, ha azt írta egy olvasónk, hogy a napi ingázáshoz, kórházba járáshoz a család mindkét autójára megvásárolva ez már húszezer forintos „évindító” kiadás. Bár az úthasználati jogosultságot beszerzése nem ment egyszerűen, tegnap kollégánk a szolgáltató internetes oldalán, majd több benzinkúton is hiába próbálkozott Fejér megyei matrica vásárlásával, a rendszer nem működött, amiről mások is beszámoltak.

A nemzetiutdij.hu oldalon megtalálható térképek értelmezése is pontosításra szorult a félreértések miatt. A NÚSZ tájékoztatása szerint a megyei térképeken a megyehatár előtti utolsó fel- illetve lehajtó és a megyehatár közti szakasz narancssárga színű vonallal van jelölve. Ez azt jelzi, hogy az adott megyében az utolsó lehajtó után már rendelkezni kell a következő, szomszédos megyei e-matricával is, hiszen a megyehatárig már nincs további lehetőség a díjköteles szakasz elhagyására. Tehát a narancssárga szakaszokon az adott megyére és a szomszédos megyére érvényes matricával is rendelkezni kell. Így például a Balatonra tartóknak meg kell váltaniuk a Veszprém megyei matricát is a szomszédos Fejér, illetve Somogy megyei mellett, ugyanis az M7-es pár kilométeren érinti a megyét.

Speciális eset a megyehatárokon fekvő csomópontok esete, ha ennek területe (az autópálya megközelítését szolgáló csomóponti ágakat is beleértve) két megyére is kiterjed, az a két megye bármelyikére érvényes jogosultsággal használható. Országos szinten három ilyen helyszín van: az M1-es autópályán Gönyűnél (Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom), az M6-os autópályán Százhalombattánál (Pest és Fejér), és Dunaföldvárnál (Fejér és Tolna megye).

Az országos éves matricához hasonlóan a megyei érvényessége január elsejétől a következő év január 31-ig tart. Azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 forint) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.

Változtak a személyautók besorolási kategóriái is, a hétnél több (8-9) személy szállítására is alkalmas kisbuszok, lakóautók és haszongépjárművek a D2-es kategóriába kerültek, számukra a 10 napos, havi, valamint megyei matrica is duplájába kerül.

A megyei matricákat Dunaújvárosban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató irodájában (Venyimi út 8/c.) lehet megvásárolni, valamint a Magyar Autóklub helyi kirendeltségén (Kenyérgyári út 7.), a 6-os úti MOL, a Papírgyári úti Super Mol, a Dózsa György és Aranyvölgyi úti OMV és az Arany János utcai Shell benzinkúton.

A környéken a nagyvenyimi benzinkút (Fő u.) és az adonyi MOL kút árusítja.

 

Címkék#útdíj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!