Hírek

2010.03.29. 02:29

Legyen valami kiút

Dunaújváros - Ha csak egy ember szemét sikerül felnyitni, már akkor is megérte - mondja Fehér Edit szociális munkatárs a hajléktalanszállón szervezett, szevedélybetegségekkel kapcsolatos program apropóján.

Szabó Betty

- A tíz alkalomból álló előadássorozattal, amit dr. Jakabos Klára tart, s amelyből már nyolc találkozón túl vagyunk, az a célunk, hogy valamiféle betegségtudat alakuljon ki a hajléktalanokban. Fontos, hogy megnyíljanak, illetve felkeltsük bennük a vágyat, hogy ki akarjanak törni ebből a létből - folytatja a szakember.

A múlt héten csütörtök este hat órára összehívott megbeszélésen, avagy csoportterápián mi is részt vettünk. Dr. Jakabos Klára a pánikbetegségről, valamint a különféle kényszerbetegségekről beszélt - sok esetben ezek a betegségek ugyanis az alkoholizmus kísérőjelenségei.

S mert jelenlétünk láthatóan zavarólag hatott, nyilvános párbeszédre, kérdés-felelekre nem került sor. A megbeszélések után azonban mindig van lehetőség egy-egy személyes tanácsadásra is - fogalmaz Fehér Edit.

- Fontos lenne, hogy ezek az emberek találjanak valami motivációt. Legyen az munkahely vagy kapcsolat. Lakik a szállónkon két olyan hölgy, akikhez bejárnak a huszonéves fiaik. Az egyikük számára ez sem jelent azonban kellő kapaszkodót. Ilyen is van. De jó tudni, hogy legalább érdeklődőként majd minden bentlakónk jelen van az összejöveteleken - sóhajt Edit, hozzátéve: ha csak egy ember szemét sikerül felnyitni, már akkor is megérte.

Éppen ezért a februárban kezdett programot őszig folytatják. Nem csak előadásokat, az ünnepekhez kapcsolódóan különféle foglalkozásokat is szerveznek, mondhatni: terápiás jelleggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!