Hírek

2013.09.06. 14:38

Kulcsi gyilkosság - Hétfőn kezdődik a tárgyalás a Székesfehérvári Törvényszéken

A vádirat ismertetésével és a vádlott meghallgatásával kezdődik hétfőn a Székesfehérvári Törvényszéken a 2012 áprilisában Kulcson elkövetett emberölés bűntettének tárgyalása - tájékoztatta a törvényszék sajtóosztálya pénteken az MTI-t.

MTI

A bíróság szerda délelőtt a tanúk kihallgatásával folytatja az eljárást.

Jászberényiné Király Teodóra, a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője közölte: május 28-án nyújtották be a vádiratot Székesfehérvári Törvényszékre a tavaly áprilisban egy kulcsi családi házban előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt.

A vádlott brutális módon, bozótvágóval és késekkel megölte a nagyanyját, az édesapját, a bátyját, megfojtotta a nagyapját, megkísérelte megölni az édesanyját, a nővérét és annak barátját.
A nagyszülők, az apa és a vádlott bátyja a sérüléseibe néhány percen belül belehalt, míg az édesanyának és a nővér barátjának sérülései életveszélyesek voltak.

A főügyészség tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.
A főügyészség a vádiratában indítványozta az ideiglenes kényszergyógykezelés megszüntetését és a vádlott előzetes letartóztatásának elrendelését az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig. A végrehajtás helyeként az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte meg.

A szóvivő június 3-án arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szakértői vélemények szerint az elkövető elmeállapota csak enyhe fokban korlátozta cselekedeteit, így erre alapozták indítványukat.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője május elején közölte az MTI-vel, hogy az egy évig tartó nyomozás lezárult, és vádemelési javaslattal megküldték a H. Csanád Jutas ellen lefolytatott nyomozás iratait a Fejér Megyei Főügyészségnek.

Németh-Kész Mónika emlékeztetett arra, hogy a családi tragédiáról 2012. április 6-án kaptak bejelentést. A bűncselekmények elkövetésével az egyik családtagot, a 23 éves H. Csanád Jutast gyanúsították meg. A férfit rövid időn belül, a helyszín közelében elfogták a Terrorelhárítási Központ tagjai.

A nyomozás során a gyanúsított részletes, beismerő vallomást tett, elmondta, hogy "démoni megszállottság hatása alatt cselekedett", az volt a célja, hogy megszabaduljon családtagjaitól. Cselekményét úgy akarta végrehajtani, hogy családtagjait elkülöníti egymástól, és egyesével végez velük.
A helyszíni szemlén a rendőrök megtalálták és lefoglalták azokat az eszközöket, amelyeket a gyanúsított a bűncselekményekhez használt, két bozótvágót, két kést és egy bicskát.

Mivel H. Csanád Jutas vallomásában démoni megszállottságot említett, elmeorvos szakértőt rendeltek ki. Az igazságügyi pszichiáter szakértő és igazságügyi orvos szakértő azt állapította meg, hogy a gyanúsított tudathasadásos elmezavarban szenved.
Az elmeorvosi szakvélemény alapján ezért ügyészi indítványra a Székesfehérvári Járásbíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatásának megszüntetését, és egyben ideiglenes kényszergyógykezelését az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben.

H. Csanád Jutast a büntetőeljárás során tanúsított higgadt, zavarodottságtól mentes viselkedése miatt újabb elmeorvos szakértő vizsgálta meg. Az igazságügyi pszichiáter szakértő, az igazságügyi orvos szakértő, valamint az általuk bevont igazságügyi pszichológus szakértő megállapította, hogy a gyanúsítottnál a bűncselekmény idején teljes realitáskontroll-vesztést okozó elmezavar egyértelműen nem bizonyítható. A gyanúsítottat kóros elmeállapota nem tette képtelenné cselekményei következményeinek felismerésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!