Hírek

2014.05.15. 18:50

Költségcsökkentés naperőművekkel a pálhalmai bv intézetben

Csütörtökön adták át a 138 millió forintból megújított energetikai rendszert a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Gallai Péter

A beruházás átadóünnepségét Varga Valéria vezérőrnagy, az országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese részvételével tartották, amelyre a társintézetek képviselői is meghívót kaptak. Az eseményen tiszteletét tette Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője és Hingyi László, a körzet önkormányzati képviselője is.

Balázs Péter ezredes, pálhalmai parancsnok ünnepi beszédében elsőként ismertette az intézet rövid történetét, majd arról beszélt, hogy a csütörtöki napon 1588 fogvatartottjuk volt, akik közül 1200-at tudnak foglalkoztatni: – A jövőre nézve szeretnénk a bérmunkáltatás felé is elindulni, amivel elérhető lesz az a kormányzati cél, hogy a munkaképes elítéltek száz százaléka dolgozzon.

A parancsnok kiemelte: 2012-ben a mélykúti objektumban adták át az első napelemeket az országban, ma pedig már a sokadik átadás következik, amelynek teljes összegét fedezte a pályázat. Majd az internet segítségével megmutatta, hogy az új rendszerek éppen mennyi energiát termelnek, s ezzel hány forintot takarítanak meg.

– 2007-től kezdve 26 energiatakarékossági beruházást tudtunk elvégezni, ám még van bőven tennivaló, de tudjuk, hogy ez a jövő útja, ezen kell tovább haladni. Ugyanis a megtakarított pénzekből újabb fejlesztésekre nyílik lehetőség – tette hozzá Balázs Péter.

Rácz Gábor főtörzsőrmester az egyik objektumban mutatta meg az elkészült beruházást (Fotó: Ónodi Zoltán)

Varga Valéria szerint a mai esemény apropója kiválóan tükrözi azt a fejlődést, azt a szemléletváltozást, ami a büntetés-végrehajtás elmúlt négy évében bekövetkezett.

– Tudjuk azt is, hogy folyamatosan forráshiánnyal küszködtünk, ami a tevékenységünkre is óhatatlanul kihatással volt. Beláttuk azt, hogy csodák nincsenek, éppen ezért a lehetetlen feladatok megvalósítását vállaltuk. Az első fecske a márianosztrai intézet volt, amely elkezdte azt az úttörő szerepet, hogy költségvetésen kívüli forrásokra pályázott és közel 300 millió forintból olyan energiagazdálkodási rendszer alakíthatott ki, ami jelentős megtakarításokat hozott. Nos, az első fecskét több, mint egy tucat intézet követte, a sikeres pályázatok révén összesen 2,3 milliárd forintnyi Európai Uniós pénzhez jutottunk.

A vezérőrnagy kiemelte, ebből 800 millió forint az, amit a megújuló, elsősorban napenergia hasznosítására fordíthatnak, ennek egyik remek példája Pálhalma. Azért a külső mellett a saját forrásokat is mozgósították, aminek eredményeként a belső ellátási kötelezettség terén is egyre jobb eredményeket értek el.

– Ma az összes intézetet Pálhalmáról látják el sertéshússal, de a konyhakész zöldségek esetében is élenjáró szerepe van az itteni gazdaságnak. Több, mint tízezer fogvatartottat látunk el új sütőüzemünkből, tehát minden olyan igényt, szükségletet amire van kapacitás, lehetőség, mi magunk látunk el. Ezzel megcéloztuk azt, hogy hamarosan önellátó és önfentartó intézetek jöjjenek létre. Azért a mi elsődleges célunk a reintegráció, amelynek egyik legfontosabb eleme a munkáltatás, ennek révén értéket teremtenek az emberek. Nem ritka, hogy segítségünkkel találkozik először egy fogvatartott a munkával, aki generációkra visszamenőleg most találkozik először annak kultúrájával. Mi felvállaltuk, hogy ezt megtanítjuk nekik és piacképes szakmákkal tudjuk őket visszaengedni a társadalomba. Idén ezért fő feladat a munkáltatás növelése is, mert tudjuk azt, hogy az egyik legfontosabb elvárás velünk szemben, hogy ez száz százalékos legyen. Elindultunk egy úton, amelyen töretlenül megyünk tovább – tette hozzá és gratulált a beruházás minden résztvevőjének.

 

Technikai részletek

A három objektum épületeire összesen 581 darab Solarpeace típusú napelemet telepítettek, 150 négyzetméteren. A számítások szerint az új, közel 140 kW-os teljesítményű, hálózati visszatáplálásos kiserőművek 160,265 kWh energiát termelnek évente. A beruházás eredményeként az 55 millió forint éves energiafelhasználásból hét milliós megtakarítás várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!