Hírek

2010.09.04. 08:49

Igazolással csak a tartózkodási helyen lehet szavazni

DH - Ha a választópolgár máshol szavazna, és igazolást kér az október 3-ai önkormányzati választásra, az igazolás kiadása után nincs lehetősége arra, hogy meggondolja magát, és mégis a lakóhelyén szavazzon.

MTI

Az igazolással szavazás szabályai sokkal szigorúbbak az önkormányzati választáson, mint az országgyűlésin. Az országgyűlési képviselők választásán bárki kérhet igazolást, ha a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, és ezt már előre tudja, ráadásul megkötés nélkül bármely másik településre kérhet igazolást. 
Az önkormányzati választáson azonban csak az kérhet igazolást, akinek a lakóhelyén kívül van bejelentett tartózkodási helye is (ezt korábban ideiglenes lakcímnek nevezték). Ők is csak abban az esetben szavazhatnak a tartózkodási helyen, ha azt 2010. június 16. előtt jelentették be, és az a szavazás napjáig nem szűnik meg. 2006-ban körülbelül 3.500 igazolással szavazó volt az önkormányzati választáson (a 2010-es országgyűlési választáson pedig 57 ezer). 
Az országgyűlési választáson minden településen csak egy szavazókörben voksolhatnak az igazolással szavazók, az önkormányzatin viszont csak a tartózkodási helyük szerinti szavazókörben szavazhatnak. 
Tehát nemcsak kevesebben szavazhatnak majd igazolással októberben, mint az országgyűlési választáson, hanem a település összes szavazóköre között "megoszlanak" az igazolással szavazók. Vagyis a törvény az önkormányzati választáson gondoskodik arról, hogy ne alakulhassanak ki sorok az igazolással szavazók miatt. 
Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján október 1-jén 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (azaz a település jegyzőjétől). Ha a választópolgár meghatalmazott útján nyújtja be kérelmét, a meghatalmazást is csatolni kell. Ajánlott levélben is lehet igazolást kérni, úgy, hogy a kérelem szeptember 28-ig megérkezzen az illetékes helyi választási irodába.
Az igazolás kiadása után már nincs lehetősége a választónak arra, hogy meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben szavazzon, vagyis kizárólag ott szavazhat, ahová az igazolást kérte. 
Az igazolással rendelkező választópolgár vagy a választás napja előtt jelzi szavazási szándékát az adott településen a jegyzőnél, vagy a szavazás napján a tartózkodási helyének címe szerinti szavazókörben a szavazatszámláló bizottságtól kérheti névjegyzékbe vételét. A bizottság ellenőrzi a választó lakcímkártyáját, és ha kiderül, hogy az igazolás kiállítása után megszűnt a tartózkodási helye, akkor nem lehet felvenni a névjegyzékbe, azaz nem szavazhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!