Hírek

2016.06.22. 15:20

Ha él a gyár, él a város

Dunaújváros - Az ISD Dunaferr Zrt. az acélpiac szereplőjeként folyamatos versenyhelyzetben van. Egyszerre kell megfelelnie annak, hogy költséghatékonyan és eredményesen működve a térségnek is meghatározó tényezője maradjon több szempontból is.

Várkonyi Zsolt

Július közepére befejeződik a II. sz. nagyolvasztó átépítése, így 10-12 éves kampányidő szakra előre tervezhető a folyékony fázis, tudtuk meg Sevcsik Mónikától és Cseh Ferenctől
Fotó: ISD Dunaferr

Ha él a gyár, él a város. Ezt a címet a hat évvel ezelőtt készült filmnek még én adtam. Munkacímnek indult, mára a gyár és a város szimbiózisának jelképévé vált. Az olyan alacsony termelési kapacitású cég, mint a Dunaferr, hasonlóan acélipari társaihoz, igen költségérzékeny, ezért nagyon meg kell fontolnia azt, hogy a működőképessége megtartása érdekében milyen prioritások mentén fejleszt és racionalizálja tevékenységét. Minderről dr. Sevcsik Mónika a zrt. RMS és HR igazgatója, valamint Cseh Ferenc a nagyolvasztómű gyárvezetője tájékoztatta lapunkat.

– Nem szárnyal az acélipar sehol a világon. Az alacsony világpiaci árak a nagy acélgyártókhoz mért relatívan alacsony termelési kapacitással rendelkező Dunaferrnek sem kedveznek. Melyek lehetnek a kitörési pontok?

– Az európai acélipar az elmúlt év második felétől a piaci árak zuhanása, a kínai kapacitástöbblet, valamint a kereslet jelentős csökkenése következtében hihetetlen mértékű nehézségekkel küzd a túlélés érdekében. Ne felejtsük el, hogy ebben az évben a kínai dömpingárakkal terhelt acélpiaci környezetben már több acélgyártó bezárta kapuit Európában. A még működő vállalatoknak beruházásaik megvalósítása és finanszírozása most különösen nagy feladatot jelent, és kiemelt figyelmet követel, mind a gazdaságosság, a napi termelést befolyásoló végrehajtás, mind pedig az elvárt eredmény és kiemelten a minőség tekintetében.

Mi alapvetően a működés fenntartását biztosító, valamint a termékek minőségének javítását célzó beruházásokban látjuk a kitörési lehetőségeket. Nem szabad elfeledkeznünk az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások által megkövetelt beruházásokról sem. Beruházásainkat egyfajta prioritás mentén valósítjuk meg. A működés fenntartását biztosító legfontosabb beruházásunk a II sz. nagyolvasztó átépítése.

A termékminőség javítását és a hozzáadott érték növelését célzó beruházásaink kiemelten a hengerművek technológiai fejlesztéseire koncentrálnak. Ezeket a munkákat több év leforgása alatt, ütemezetten végezzük.

A Dunaferr jelenleg is többek között autóipari és járműipari cégek beszállítója. Most, 2016-ban is több jelentős autóipari céggel együttműködve végez speciális acélipari termék előállítását célzó fejlesztéseket. Jelentős feladatok állnak még előttünk, de stratégiailag kidolgozott a fejlesztések irányvonala.

– Hogy haladnak a II sz. kohó átépítési munkálatai? Erről kérdeztük a nagyolvasztómű gyárvezetőjét.

– Az ISD Dunaferr távlati stratégiai elképzelései egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy az acélgyártás teljes vertikumát fenntartsuk. Ezt a célt szolgálta, hogy két éven belül mindkét kohót átépítettük. A kohók felújítása révén 10-12 éves kampány időszakot célzott meg társaságcsoportunk.

A II sz. kohó átépítéséhez szükséges előkészítő munkálatok már két évvel ezelőtt kezdetüket vették. Ezen belül elindult a tervezési fázis, az anyagbeszerzés, a gyártás és kivitelezés, mely munkafázisok időszükségleteihez ütemezetten hajtottuk végre a nagyberuházást. A finanszírozási feltételrendszer megteremtése érdekében a két kohó felújítását időben két évvel szétválasztva úgy hangoltuk össze, hogy az egyre nehezedő acélpiaci változásokat is figyelembe vettük.

A beruházás finanszírozásának megoldását segítette, hogy hosszabb ideig zajlott a beruházási folyamat. A Dunaferr saját maga által végzett gyártási és kivitelezési munkák, valamint a külső partnerek által végzett munkák időben elváltak egymástól. Jóllehet az idei év májusáig az acélpiaci körülmények kimondottan kedvezőtlenek voltak, a Dunaferr ennek ellenére időben teljesített minden kifizetést a beszállítók felé, amelynek köszönhetően a projekt határidőben el tud készülni. Mindeközben a termelés fenntartásához szükséges beszerzések és a működésünkhöz szükséges valamennyi kötelezettségét is teljesítette a társaság.

A II sz. kohó átépítése 2016. július közepéig befejeződik, a kohó indulását követően a biztonságos működés mellet 10-12 éves folyamatos üzemeltetésre lesz lehetőségünk.

Mindezek megvalósulásáért köszönet illeti a dunaferres dolgozókat és az átépítés kivitelezési munkálataiban résztvevő magyar és külföldi vállalkozásokat.

– A kohóátépítés megvalósulása nemcsak a Dunaferr, hanem a hazai kohászat, több ezer munkahely és közvetve a város megmaradásának szimbóluma is. Egy ilyen volumenű esemény akár hagyományteremtő is lehetne.

–Ez így igaz, 2016-ban a II sz. nagyolvasztó átépítéséhez kapcsolnánk a vasas és kohász napi hagyományokra épülő ünnepi eseményt, amelyen egyúttal megköszönjük a beruházásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégák, szakemberek munkáját is. Itt kerülne többek között átadásra a Borovszky Díj és a Dunaferrért Díj is.

Az évek hosszú során hagyományosan június harmadik szombatján megrendezett Vasas- és Kohász napot – a tapasztalatok alapján és kiemelten az elmúlt évi sajnálatosan alacsony részvételi arány miatt – újragondoltuk. Ezentúl célszerűnek tartjuk minden évben a vállalatcsoport életében bekövetkező jelentősebb eseményekhez, például kiemelt beruházások átadásához kötni a közös ünneplés hagyományát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!