Hírek

2017.08.07. 19:05

Csak hiedelem, hogy Lőrinc napja után már nem lehet ízletes görögdinnyét venni!

DUNAÚJVÁROS Több üzletlánc 100 forint alatti kilónkénti áron kínálja a görögdinnyét. Az alacsony ár jó a fogyasztónak, de nem jó a termelőnek, aki önköltségi árért, vagy annál is olcsóbban kénytelen értékesíteni a termékét.

Balla Tibor

Több üzletlánc 100 forint alatti kilónkénti áron kínálja a görögdinnyét. Ezzel elégedettek lehetünk, de a termelők már kevésbé nyugodtak.A helyzetet jól szemlélteti, hogy jellemzően a bruttó fogyasztói ár 25-30 százalékáért vásárolják fel a dinnyét, s mivel egy kilogramm megtermelése önköltségi áron minimum 40 forintba kerül, nyilvánvaló, ilyen felvásárlási árak mellett a gazda többnyire veszteséggel tud csak túladni a termésen.Arról akkor még nem is esett szó, hogy nemcsak a hazai termelőkkel kell versenyezniük, hanem a külhoniakkal is. Éppen ezért jelentették be, hogy dinnyevédjegy bevezetését tervezik, annak érdekében, hogy a fogyasztók jobban meg tudják különböztetni a magyar dinnyét a külfölditől. Igyekeznek ennek jogi lehetőségét és formáját kidolgozni. Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta: Baranya megyében 270 hektáron termesztenek dinnyét, a napsütéses órák magas száma miatt már július elejétől van magyar dinnye. Ők pedig segítenek a a gazdáknak a dinnye népszerűsítésében. Gondot okoz, hogy alacsony a felvásárlási ár, az önköltségi ár közelében értékesítenek a termelők.

A szakemberek és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a felvásárlók, a kereskedők és a gazdák között érdemi partneri kapcsolatra, méltányos, korrekt jövedelemmegosztásra lenne szükség azért, hogy minden fél megtalálja a számítását, s a fogyasztó se járjon rosszul. Az áruházláncok árletörő akciói ellehetetlenítik a termelőket, kedvezőtlen hatással vannak az exportpiacokra, s veszélyeztetik a dinnyeágazat jövőjét - állapította meg a NAK. Ezért úgy döntött, hogy szakmai támogatóként bojkottálja azoknak az üzleteknek a fogyasztásösztönző kampányát, amelyek már a szezon kezdetén kilónként 100 forint alatti áron kínálták a görögdinnyét. Továbbá - ahogy ezt már megtette az alacsony áron elsőként forgalmazó lánccal - hatósági vizsgálatot kezdeményez a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, a diszkriminatív árképzés és erőfölénnyel való visszaélés miatt. Mindez azt jelenti, hogy bár kezdetben hét áruházlánc kampányát támogatta volna, jelenleg már csak négy dinnye promóciós programjába kapcsolódik be. Továbbra is nyitott azonban a párbeszédre, partnerként tekint az üzletláncokra, bízva abban, hogy hasonló esetre a jövőben már nem kerül sor. Az alacsony dinnyefelvásárlási ár miatti termelői felháborodás - mint annak idején a Fejér megyei Hírlap is megírta - tavaly odáig fajult, hogy a gazdák több teherautónyi dinnyét öntöttek le az árat lenyomó egyik üzletlánc boltja elé.

A termelők haragja érthető, hiszen országosan kétezer családnak jelenti a dinnyetermelés a megélhetést.

A cecei Oláh József és családja 1,8 hektáron termel görög- és sárgadinnyét. A tapasztalt gazda saját maga értékesíti a termést a székesfehérvári piacon, ahol már negyven éve árul. Törzsvevői vannak. Az idei alacsony árakhoz neki is alkalmazkodnia kellett, annak ellenére, hogy ő 60-65 forintos önköltségi áron termel meg egy kiló dinnyét.

Mint mondja, ha minőségi termést akar a piacra vinni, nem takarékoskodhat a költségekkel, ezért mindent megad a dinnyének, amire annak szüksége van. A garantáltan vírusmentes palántát évek óta Szlovéniában vásárolja, nem spórol az öntözővízzel, a tápanyaggal, a növényvédő szerrel, s persze, a munkaórákkal sem. Összeszámolni is nehéz, neki és feleségének, Lídia asszonynak hány munkaórájába kerül, amíg piacra kerül a termés.

Dömök Károlyné Etelka (balra) már évtizedek óta termel férjével dinnyét Cecén Fotó: Ady Géza

Ugyancsak Cecén termeszt dinnyét a Dömök család is. Ők sem ma kezdték, emberöltőnyi időben lehet csak meghatározni, mióta foglalkoznak a termesztéssel. Dömök Károlyné Etelka Dunaújvárosban egy benzinkút mellett árulja az ízletes termést, és azon kevesek közé tartozik, akik nem panaszkodnak. Minőségi árujuknak köszönhetően évek óta visszatérő vevőik vannak, és amellett, hogy Dunaújvárosban értékesítenek, állandó beszállítói több üzletnek is, de mivel magukat nem sorják a nagytermelők közé pár hektáros termőterületükkel, ezért fel sem merült bennük, hogy az áruházláncok valamelyikével szerződjenek.

A mézédes cecei dinnye, ami idén elérhető áron kerül az asztalra, nem csak a kánikulában esik jól. Szerkesztőségünkben is előszeretettel fogyasztjuk a lehűtött csíkosat – képünkön kollégáink Nagy Annabella és Jakab Klára Fotó: Ady Géza

A tévhitek azért kicsit befolyásolják a forgalmat, mint hogy Lőrinc nap után már nincs jó dinnye. A minőség a fajtától is függ, másrészt a hetente vetett növény betakarításánál előfordulhat, hogy nincs szükség éppen annyira, és a következő heti terméssel együtt szedik csak. Ekkor előfordulhat kásásodás. Nagyobb gondot okoz a túlzott hőségben az elégtelen öntözés, hiszen ha nem kap megfelelő mennyiségű vizet a növény, akkor a termésből kezdi kivonni, ami ettől kásássá válhat.

Bizton kijelenthetjük, alapvetően még szeptemberben is kapható finom dinnye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!