Hírek

2013.07.02. 18:40

Felmérik a vadakat az árvíz után

A vadászati tilalomfeloldása nem jelent azonnali, korlátozás nélküli vadászatot, tudtuk meg a közeli vadőrtől.

Pekarek János

Vadgazdálkodási szempontból igen rosszkor jött a nyári árvíz: az ártereket, a környékbeli vadállatok jelentős élőhelyeit éppen az őzek ellése után öntötte el az ár. Vadászok, vadőrök és természetkedvelő emberek ugyan igyekeztek minél több állatot megmenteni, ám valószínűleg komoly kárral kell számolni a vadállományban.

A minap feloldották a vadászati tilalmat az ár levonulása után. Mint Turóczi Eriktől, a Dunaújvárosi Kohász Vadásztársaság vadőrétől megtudtuk, a tilalom feloldása nem jelent egyben korlátlan vadászati lehetőséget!

– A következő lépés a vadállományban keletkezett kár felmérése – közölte lapunkkal a vadőr. – Ennek eredménye alapján döntjük el, hogy megmaradhat-e az eredeti vadkilövési terv, vagy bizonyos állatfajok, mint például az őzek esetében korlátozni kell idén a vadászati lehetőségeket.

Az Apróvadas Vadásztársaság tagjai vadmentéskor (középen Molnár István) (Fotó: Vohlmann György)

– Majdhogynem névről ismerem a területemen előforduló állatokat – folytatta a vadőr. – Tudom, melyik szülő pár hol tanyázik, melyik a táplálkozó területe, hol van az itatóhelye, merre vezetnek a vadváltók. Azt hiszem, hogy valószínűleg csökkenteni kell a kilövési tervet. Kivéve olyan állatokat, mint a róka, amelynek nem árt a ritkítás, vagy a vaddisznó, amely elszaporodva rendkívül sok kárt okoz a növényzetben, a termésben. Sőt: már az is rendszeresen előfordul, hogy lakott településeken, kifejezetten forgalmas városokban megjelenik, fényes nappal egy-egy vaddisznó!

– Az is elképzelhető az élőhelyek elöntése következtében, hogy akár két évre is korlátozzuk valamely állatfajta kilövését, hogy ezzel segítsük az állomány gyarapodását, a fajta megerősödését az árvíz által tönkretett ártéri vadgazdálkodási területeken – jegyezte meg Turóczi Erik.

Ezzel várhatóan felborul a Duna menti vadásztársaságok idei vadászati, vadgazdálkodási terve. Az állomány megőrzése és újbóli megerősítése érdekében a vadászok azonban vállalják az esetleges korlátozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!