Hírek

2011.08.02. 02:27

Ez egy rácalmási tábor

Rácalmás - Negyedik alkalommal biztosít ideális feltételeket a művészi munkához az önkormányzat - tizenhárom alkotó két héten át dolgozik a Jankovich-kúriában.

Boda András

Rácalmáson viszonylag kevés köztéri műalkotás található - a Raáb Ervin művésztábor életre hívásának egyik nem titkolt célja volt 2008-ban, hogy az itt készült alkotásokkal a város gazdagodjon, továbbá, Szalai Árpád megfogalmazása szerint kulturális pezsgést is szerettek volna a településen . A dunaújvárosi Újpart Művészeti Egyesület segítségével indították be a tábort, s az első évben főként újvárosi, környékbeli alkotók dolgoztak a telepen. A későbbiekben viszont módosították a művészek szakmai összetételét : mivel a városnak (még) nincs képtára, igyekeztek több szobrászt meghívni - a festőművészek mellett az idén három kő-, két acélszobrász és több fanyűvő , azaz faszobrász is helyet kapott a - Jacek Osadczuk neves lengyel szobrászművész érkezésével - nemzetközivé erősödött csapatban.

A tábor alkotói az idén is a Rácalmásra jellemző témákat igyekeznek feldolgozni. Így megemlékeznek egyebek mellett arról, hogy egykoron e térség volt a szőlő- és borkultúra központja; jelentős volt a község halászata és a hozzá kapcsolódó kézműipar; de megidézik a Nagysziget szellemét is, továbbá kegyhelyet állítanak azok emlékére, akik a régi kis fahídnál lettek a Duna áldozatai.

A tavalyi termést egyébként a szakmai zsűri 13 millió forintra értékelte. Az önkormányzat mellett e nemes célra az Agrospeciál Kft., a városszépítő egyesület és Pomóthy Attila vállalkozó mellett a lakosság is áldoz: többen egy-egy vacsorát-ebédet főznek a tizenhárom alkotónak.

S bizony ez az üzenet sem akármilyen hozadéka a tábornak: talán nem csak én érzem úgy, sok szinten volna mit tanulnunk a szomszédoktól...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!