Hírek

2017.01.05. 19:35

Év végi hajrá - sikerekkel

Dunaújváros - Mozgalmas és eseménydús évet zárhattunk 2016 utolsó óráiban. Hagyományos, négy részes visszatekintésünkben a város legfontosabb híreit, történéseit idézzük fel ismét. Terítéken a negyedik negyedév.

Szabó Szabolcs

OKTÓBER Ünnepélyes keretek között leplezték le a város új köztéri alkotását, a Rohonczi ROHO István által megformált Sándor Frigyes-mellszobrot, a róla elnevezett zeneiskola előtti parkban.

Séta az emlőrák ellen címmel hirdetett rendezvényt a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, hogy felhívja a hölgyek figyelmét arra, hogy az egészségéért mindenki elsősorban önmaga felelős.

Példás összefogással újult meg a dunaújvárosi mentőállomás. Nem csak külsejében, belül is számos fontos és sürgető munkálatot elvégeztek az önkéntesek, így végre lecserélhették az intézmény bútorzatát is.

Több tucat sírt rongáltak meg máig ismeretlen tettesek az Aranyvölgyi út mentén található régi kistemetőben. A sírgyalázást követően több civil szervezet is megmozdult: kitakarították az elhagyatott sírkertet, decemberben pedig egy helyi vállalkozó vállalta, hogy a lehetőségekhez mérten helyreállítja a széttört sírköveket.

A jubileumi, immáron tizedik alkalommal jelentkező dunaújvárosi úszógálán összesen 984 (!) kilométert tempóztak össze a résztvevők. Az aranyérmet ezúttal a helyi erőkből álló Acélszív szerezte meg.

A Bartók Kamaraszínház az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére mutatta be Galambos Attila Igazságtalanság című drámáját Rábavölgyi Tamás és Tőkés Nikoletta főszereplésével, Csadi Zoltán rendezésében.

A Kortárs Művészeti Intézetben futó Utószó Irodalmi Antológia vendége volt Krasznahorkai László Man Booker-díjas író.

Rémisztő adatsort postáztak a dunaújvárosi polgárok egy részének és a közös képviselőknek: a Kémény Zrt. aktuális felmérése szerint 1300 lakás esetében találtak valamilyen szabálytalanságot a kémények átvizsgálásakor. A szakemberek részvételével tartott fórumon a közös képviselők számos ponton vitatták az ellenőrző cég eljárását.

Kiváló Városi Kórház-díjat nyert a Szent Pantaleon Kórház.

2016 őszén több tucat sírhelyet rongáltak meg máig ismeretlen tettesek a kistemetőben

NOVEMBER Tudományos konferenciákkal, diákok bemutatóival és számos programmal várta e hónap második hetében az érdeklődőket a Dunaújvárosi Egyetem tudományos hete.

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a Kincskereső tagóvoda, amelynek ünnepségén 22 új kis kincskeresőt is felavattak.

A szerbiai Studencia ortodox kolostorának műkincseiből, koronázási ékszerekből rendeztek kiállítást az Intercisa Múzeumban.

A szociális munka napján immáron kilencedik alkalommal rendeztek gálaműsort a szociális szféra munkavállalói és gondozottjai a Bartók Kamaraszínházban.

Kronászt Margit történész-muzeológus kutatásai alapján mutatta be a Sztálinvárosban történt 1956-os eseményeket.

A Dunaújvárosért-díjas Torontáli Elemérné emlékére ültettek gyümölcsfákat és avattak emléktáblát a Liget közben.

A Mária zarándokút Közép-Európa Szűz Mária kegyhelyeit veszi sorra. Két ága nálunk találkozik - mutatott rá lapunk.

A Gulágon egykor tíz évig munkatáborban raboskodó Nagy Antal emlékére avattak táblát Újtelepen, a Venyimi út és a Móricz Zsigmond utca sarkán.

Remek sikerrel zárult a Dunaújvárosi Hírlap hathatós közreműködésével életre hívott jótékonysági gálaest, amely támogató forintokkal gyarapította a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány számláját, közvetve segítve patronáltunk, a betegséggel küszködő Pecsét István gyógyulását.

A Genezis című, jelenleg is készülő magyar film egyik eseménysorát forgatta Dunaújvárosban Bogdán Árpád rendező és stábja.

Moravecz Attila és Gombos István leplezte le Sándor Frigyes mellszobrát a városi zeneiskola előtti parkban

DECEMBER A település vezetői 105. születésnapján köszöntötték városunk legidősebb polgárát Rozsnyai Sándorné Eszti nénit, aki a Szent Erzsébet idősotthonba tölti mindennapjait.

Eldőlt: 2017 nyarán ismét a Szalki-szigetre költözik a Rockmaraton.

VII. alkalommal jelentkezett a Pentelei Kolbászfesztivál.

Dunaújvárosba látogatott Johann Marx, a Dél-Afrikai Köztársaság nagykövete.

A Klebelsberg Központ átvette az önkormányzatoktól az iskolákat.

Háromszáz rászorulónak osztott meleg ételt az ünnepek előtt a Boldog Délután csoport.

Szilveszteri fiesztával búcsúzhattak a 2016-os évtől a város főterén a polgárok.

Közel 1000 kilométert úsztak össze a jubileumi úszógála résztvevő a Fabó ÉvaSportuszodában



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!