Hírek

2010.12.10. 10:28

Egyszer volt egy patika

Baracs - December 31-én végleg bezárja kapuit a templomosi gyógyszertár. Az elkeseredett lakók nem értik: miért tűnik el a környéken működő egyetlen, már-már történelmi patika?

Pekarek János

- Több okból is megérett az idő a patika bezárására - meséli nekünk a január elsejével nyugdíjba vonuló gyógyszerész, dr. Stiaszny Margaréta, aki évtizedek óta az önkormányzattól bérli a történelmi épületet. Szerinte a ház felett egyszerűen eljárt az idő:

- Kívül és belül is omladozik már a vakolat, és a mindennapos beázások is egyre inkább pusztítják az amúgy is megviselt szerkezetet.

A gyógyszerész azt is kiemelte, hogy a lassacskán életveszélyes műszaki állapotú épület laborfelszerelése, valamint betegtájékoztató és informatikai rendszere sem felel meg a mai gyógyszertárakkal szemben támasztott követelményeknek. Emellett az elenyésző vevőszám sem indokolja a patika további működtetését.

- Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat december 31-e után már nem hosszabbította meg az elavult gyógyszertár működési engedélyét, s gyógyszerészünk, a jövőre nyugdíjba vonuló dr. Stiaszny Margaréta helyett keresnünk kellett valakit, aki az eddig általa igazgatott apátszállási kispatika vezetését ellátja - tájékoztatott bennünket Várai Róbert, Baracs polgármestere, aki szerint a lakóknak elegendő lesz a kisebb gyógyszertár is.

- Az új gyógyszerész, dr. Nagy Gábor személyét illetően alapvető elvárás volt, hogy gondoskodnia kell a településen élők teljes körű gyógyszerellátásáról. Ezentúl az orvos felírja a receptet, amit a távolabb lakó betegeknek nem kell magukkal vinniük. Az a gyógyszerészhez kerül, aki még aznap kopogtat az ajtajukon, az orvosságos kis csomaggal a kezében.

Bár a szolgáltatás semmilyen plusz költséggel nem jár, a templomosiak, így a nyugdíjas Kisari Imréné továbbra is kételkednek: - Mi, sok évet élt öregek rég megtanultuk, hogy semmi sincs ingyen...

Címkék#Baracs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!