Hírek

2017.01.18. 16:25

Édes előadást hallhattak

Dunaföldvár - Különleges és édes programmal folytatódott a Dunaföldvári Kertbarátok Téli esték sorozata.

L. Mészáros Irma

A múlt heti meghívott vendég, Gulyás Gyöngyvér bonbonkészítő interaktív előadásán nemcsak a Lipták Tamás vezette civil közösség tagjai vettek részt, hanem sok más érdeklődő is, köztük fiatalok, gyermekes családok. Mert hát ki ne szeretné a csokit? Hogy milyet? Ha Gombóc Artúrként megkérdezték volna a közönséget, biztos fújták volna, hogy A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét ".

Gulyás Gyöngyvértől a bonbonkészítés fogásait tanulhatták meg a jelenlévők, de természetesen a kóstolás sem maradt el. Megízlelhették a kiinduló anyagot, és a szemük előtt, sőt néhányuk közreműködésével elkészült chilis, narancsos és fahéjas bonbonokat. Nagy szakértelemmel, szakterülete iránti lelkesedéssel mesélt az anyagokról, az elkészítés lépéseiről. Beavatta a hallgatóit az okokba is: mit miért kell úgy csinálni. Majd türelmesen irányítgatta a vállalkozó kedvű földvári gyerek és felnőtt bonbonkészítők mozdulatait. Mert keverték és hűtötték a masszát; formába öntve készítették a bonbon burkát; ütögették, hogy ne legyen buborékos, létrehozták a kívánság szerinti töltetet, majd elkészítették a talpát is. Amíg a formába öntött bonbonok a kinti hidegben dermedtek, Gulyás Gyöngyvér mesélt a hajdan az istenek eledelének számító kakaóbab és a csokoládé történetéről. A jelenhez érve tanácsokat is adott. Mert a csokoládé jó a szívnek, a vérkeringésnek, az agynak, előnyös az öregedés ellen, sőt fogyókúrának is. Ez utóbbi iránt érdeklődők között volt Dunaföldvár polgármestere, Horváth Zsolt is.

Bonbonkészítés közben: az előadás résztvevői hűtik a csokimasszát, hogy formás finomsággá váljon Fotó: L. Mészáros Irma

A fiatal bonbonkészítő öt évvel ezelőtt saját készítésű karácsonyi ajándéknak alkotta meg az első műveit. Majd annyira beleszeretett a bonbonkészítésbe, hogy egyértelművé vált: ezzel kell foglalkoznia. Az idegenforgalmi és szálloda menedzser szakon diplomázott Gulyás Gyöngyvér a pályamódosítását így magyarázta: Mindig is szerettem alkotni - kézműveskedni, festeni, zenélni, táncolni - és jókat enni. Így nem volt kérdés, hogy a főiskola után elvégezzem-e a szakácstanfolyamot. Aztán saját kísérleteim után belevágtam az új vállalkozásba.

Azóta valóra vált gyermekkori álma: saját csokoládéműhelye lett. Megrendelésre akár egyéni elképzelés szerinti édességet is készít, tanfolyamokat, bemutatókat tart, fesztiválokon vesz részt.

Gulyás Gyöngyvért a névnapja alkalmából virággal köszöntötte a kertbarát egyesület vezetője, Lipták Tamás

De ezzel nem elégszik meg: nemzetközi színtéren is elkezdte megmérettetni magát. Csokoládé manufaktúrája 2016-ben három bonbonnal nyert négy szakmai díjat. Két bronzérmet ért el az International Chocolate Awards versenyen: díjazták a sajmeggy pálinka-zöldbors ízesítésű és a gorgonzola krémmel töltött bonbont. Ez utóbbi a londoni Great Taste Award nemzetközi gasztronómiai versenyen egy csillagot, a pipadohány esszenciával ízesített bonbon két csillagot nyert.

Élmény volt hallani, látni ezt az elhivatottságot, a fiatalok, gyerekek számára például is szolgálhatott. Így nemcsak a csoki íze maradhat meg bennük, hanem a szakma szeretete, a szakértelem, a türelem, az alkotó fantázia, a nyitottság is. S ez még értékesebb, mint a legfinomabb bonbon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!