Hírek

2017.05.01. 17:05

Bőrös pörköltöket főztek Kisapostagon

Kisapostag - Már a második alkalom igazolta a kisapostagi Hörpös-bőrös pörköltfőző ösző és borverseny létjogosultságát, hiszen idén éppen a duplája volt a jelentkezők száma a tavalyinak. Még Dunaegyházáról is érkezett versenyző.

Balla Tibor

Egy disznófejpörkölt adta az ötletet, ilyen bőrös pörköltfőző verseny az országban még nem volt - mesélte az ötletgazda, Tóth István. Alapanyagként bármi szóba jöhet, ami bőrös, hiszen nemcsak a körömből, csülökből nyerhető ki az a jellegzetes, ragadós "massza", ami az efféle pörköltek lényegét jelenti, hanem akár szárnytőből, csirkelábból, nyakból is.

Idén még Dunaegyházáról is érkezett csapat, akiknél a jókedvben nem volt hiány, még táncra is perdültek

Így aztán két kategóriában hirdettek idén második alkalommal versenyt ezekből az alapanyagokból, bográcsban főzve, vagy tepsiben sütve. Mindemellé persze a jó bor is dukál, így aztán borversenyt is kerekítettek hozzá.

A vándorserleget - amelyet három győzelem után lehet megtartani - a Kisapostagért Baráti Kör (Mityusz) csapata vihette haza idén

A jó hangulatról nemcsak az ilyen alkalmakkor szokásos szintetizátormuzsika gondoskodott, hanem a Hagyományőrző Kelevézek, egy betyárosan kiöltözött és betyárosan vidám idős házaspár is, akik dobritmusra tekerőlanton, vagy ha úgy tetszik, nyenyerén kísérték önnön éneküket. Időnként becsatlakozott hozzájuk a baracsi polgármester fia, Várai Áron is, aki kecskedudával színesítette a hangzást, öltözetével a látványt. A hagyományőrzés jegyében Molnár János díszkovács helyben készített kovácsoltvas munkákat, és ha ideje engedte, még dorombolni is beállt a zenekarba.

A szórakoztatásról a Kelevézek gondoskodtak tekerőlanttal, énekszóval Fotó: Zsedrovits Enikő

A lényeg persze a bográcsokban rejlett, már messziről érezhető volt az ínycsiklandozó illat, amely áradt a Halászkert kocsma udvaráról. A szakértő zsűrit Bene Sándor, a Szabadtűzi Lovagrend Mester Lovagja, Kelemen Zsolt mesterszakács, valamint Nagy Attila, Kisapostag polgármestere alkották. Nem voltak könnyű helyzetben, hiszen olyan ételeket kellett rangsorolniuk, mint a "Szürkemarha-borjúpata-borda csülökkel szégyenítve", vagy a "Körmös csülkös majoránnás pörkölt". Voltak is viták köztük.

Végül a borok versenyében Farkas István vörösbora, a sült ételek között a Nagy-Török duó (egyikük a tavalyi győztes) sültje, a "Rántott borjúláb francia krumplipürével görög jellegű salátával", a bográcsban főtt ételek versenyét pedig a Kisapostagért Baráti Kör (Mityusz) csapata nyerte "Fül-farok-köröm-csülök" pörköltjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!