Hírek

2013.06.18. 16:23

Árvíz után - Visszaköltözők és homokzsákbontók

Dunaújváros - Az árral nyugodtan leszámolhatunk már - nem úgy a következményeivel! Addig még sok víz lefolyik...

Pekarek János

Az árvizet magát már nyugodtan múlt időbe tehetjük: a Duna vízmérce szerinti magassága a június 11-i rekord 755 centiméterről kedden tizenhét óráig 427 centire csökkent. Nem tehetjük viszont múlt időbe az árvíz utáni helyreállítási munkákat!

Kisapostagon még mindig bontják az ideiglenes gátakat. A szomszédos Baracson is a zsákok elszállításával, a fertőtlenítéssel foglalkoznak.

Adonyban viszont már a visszatelepülés ad munkát. A rendkívüli árvíz miatt itt három, a hullámtéri épületekben lakó embert kellett ideiglenesen kitelepíteni: ők a volt polgármesteri hivatalban kaptak helyet. Közülük ketten már visszatérhettek otthonukba, a harmadik kitelepítettnek erre még várnia kell, amíg a fertőtlenítés befejeződik. Ercsiben is még várnia kell erre egy embernek.

Az ideiglenes gátak bontását eddig sokhelyütt nehezítette, hogy a homokzsákokat csak nagyon süppedő, felázott talajon lehetett megközelíteni. Ebből a szempontból jól jött a kánikula, mivel várhatóan a szokásosnál gyorsabban szárad majd fel a föld.

A katasztrófavédelem összegzése szerint Ercsinél kedden tíz közfoglalkoztatott, egy rakodógép és egy kistraktor dolgozott a gátbontáson. Kisapostagon mintegy százan szorgoskodtak ezen. Itt a Vöröskereszt, a baracsi önkéntes tűzoltók, az újvárosi önkormányzat önkéntesei, Baracskáról, Pálhalmáról jelentkező fogvatartottak, öt teherautó és három rakodógép dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!