Hírek

2013.11.29. 14:30

Hétlövet - Anyád, az álmok...

Öt sört és ebédet kapnak az amszterdami csövesek, ha megdolgoznak érte...

Boda András

* Öt sört és ebédet kapnak az amszterdami csövesek, ha megdolgoznak érte.

Amszterdamnak, egyik legkedvesebb városomnak évek óta meglehetősen sok gondja volt a város egyik legrégebbi parkjában, az Oosterparkban tanyázó munkanélküli alkoholistákkal: egész nap hőbörögtek, zaklatták a sétálókat, járókelőket, vagyis a szokásos történet. Tarlós mester, a nagyváros ispánja, új államformánk, a tudományos-fantasztikus demokrácia alapvetéseinek megfelelően ily esetekben egyszerűen jár el: hoz, esetleg hozat egy (vagy akárhány) instant oldódó törvényt, melyek lényege, hogy mondjuk hajléktalanok márpedig nincsenek, illetve ha netán valahol mégis lennének pár tízezren, akkor viszont a nemrégiben megjelent Kerényi-féle Kis emberhatározó szerint nem gerinces/melegvérű élőlények, ezért irtásuk nem csupán szabad, de egyenesen kívánatos, a keresztény beágyazódású polgári többség jól felfogott érdekében, miszerint nem szívesen szagol büdöset, néz foltos matracokat aluljáróban. Amszterdam szarabbul teljesít, a hollandok korszerűtlenül gondolkodnak: a Rainbow Foundation nevű alapítvány azt találta ki, elfoglaltságot biztosít az alkeszeknek. A korábbi hőzöngők néhány hete napi tíz euróért, egy meleg ebédért és öt doboz sörért takarítják a parkot és a környező utcákat, s furcsa mód a gondok egész szépen elsimultak. Sokan, főként más országokban, cinikusnak tartják és elítélik a projektet a hollandok viszont úgy gondolják, mindenki jól jár, hiszen a park és a környék tiszta, az arra járóknak végre nem kell atrocitásoktól tartaniuk, a szétesett alkoholisták életébe rendszert visz a program, akár azt is érezhetik, hogy hasznos tagjai a társadalomnak... Ott ugyanis emberszámba veszik azokat is, akik gyakran maguk is elhiszik, mert kénytelenek elhinni, hogy nem azok.

* Változásokat hoz a takarékszövetkezetek reformja .

Hogy őszinte legyek, már akkor tudtam, nagy a gáz, amikor az állam elkezdte csócsálgatni a takarékszövetkezeteket. Csak a szokásos menetrend: először elhangzott, hogy a szövetkezetek működésével gondok vannak, a rendszer ami egyébként x évtizede olajozottan és kiválóan működött alapos reformra szorul... legfőbb érvként emlegették a soltvadkerti takszöv esetét, ahol mintegy negyvenmilliárd forinttal volt némi gond, az ügy legfrissebb állását nem ismerem, de akkoriban csalásért letartóztattak pár embert. Ebből a sima köztörvényes esetből a teljes rendszer működési zavaraira következtetni szerintem ugyan kissé különös logikát igényel, de hát ugye senki nem ígérte, hogy nem különös képességű emberek vezénylik majd le azokat a múlhatatlanul szükséges, egyre mélyebbre ható átalakításokat, amiknek köszönhetően belátható időn belül sikerülhet Magyarország területéről eltávolítani minden agyszerű szervvel rendelkező nemzetárulót, akik pedig maradnak, azok most is pontosan tudják, a későbbiekben pedig, a dolgok irányát nézve még inkább fogják, érdemes-e makogni vagy sem. Amúgy: sem. Akarsz enni-e, polgártárs, és ezzel párhuzamosan el-e hiszed-e végre, hogy anyád, az álmok nem hazudnak. Alapos reform kell: újmagyarul ez annyit jelent, hogy a megreformálásra kiszemelt szervezet-cég-bármi élére megbízható, lehetőleg az elmeorvosi ló szerepére is alkalmas embereket állítanak, és a hátsó kijáraton keresztül már indulhat is a reformálás, összes végtaggal egyszerre, ahogy a csövön kifér. Ja, ami a lényeget illeti: az állam a most benyújtott törvényjavaslat értelmében felfüggesztheti a tulajdonosok szavazati jogát a saját tulajdonukat képező szövetkezetekben... Nos hát akkor... csócsálgassuk ezt a szép kerek mondatot, feleim. Lassan kezdődik az előadás a főpróbát a magánnyugdíj-pénztárakkal már végigélvezhettük. Itt lassan tényleg minden jegy elkel.

* Dániában vitézkedtek a DAB.Docler jégkorongozói.

Jó sorsom úgy hozta, hogy én is felszaladhattam Vojensbe, ebbe a 7611 lakosú dél-dániai városkába, ahol a Kontinentális Kupa sorozatának elődöntőjére került sor. Ha netán valaki mérsékelten lenne képben, a Kontinentális Kupa az a hokiban, mint legújabb nagy népi vallásunkban, a futballban a Bajnokok Ligája. Az első kör mérkőzéseit mi szervezhettük meg, és, akár két éve, most is mi jutottunk tovább, mert a legjobbnak bizonyultunk a szintén nem gyenge lengyel, a román és a szlovén bajnokcsapatok ellenében. Az elődöntőbe persze még magasabb szintű bajnokságok éllovasai érkeznek: esetünkben a házigazda dánok mellett a norvég s a fehérorosz bajnok küzdött a hétvégén az első helyért csak a győztes utazik ugyanis a KK döntőjébe. Nem részletezem, a lényeg, hogy a házigazda dánokat, akik amolyan kis előételnek szántak minket, pár ezer hazai szurkoló szeme láttára úgy megcsaptuk, mint Surdát a forró szél oké, másnap azért kaptunk egy elég erőteljes helyreigazítást a (későbbi továbbjutó) norvégektől, végül pedig, vasárnap délután kis híján a fehéroroszokat is megleptük... na, a lényeg, hogy harmadikként végeztünk Dániában. Már itthon olvastam pár kommentet: akadt, aki fanyalgott... Nos, ha már a futballt emlegettem: képzeljük tehát el, hogy mondjuk... na... csak a példa kedvéért... a Mezőkövesd magyar bajnok lesz, átverekszi magát a BL-selejtezőkön, mi több, eljut az elődöntőig, ahol teszem azt a Manchester Uniteddel, a Barcelonával meg a Bayernnel kell három meccset játszania a továbbjutásért. El ne felejtsem: péntek-szombat-vasárnap, telibe. Merthogy a Dunaújvárosi Acélbikákkal ez történt. A szaksajtó természetesen a helyén kezelte a bravúrt. A Kontinentális Kupa véget ért mármint számunkra, az idén. Jövőre, reményeink szerint újra megpróbáljuk majd kíváncsi vagyok, ha egyszer megnyerjük, beférünk-e vele az esti sporthíradóba...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!