Hírek

2017.01.23. 20:50

Angliai ködbe burkolóztunk - Figyelni kell a légszennyezettségi adatokat már a riasztás előtt is!

Dunaújváros - A városban pénteken lépte át először a tájékoztatási küszöbértéket a szállópor (PM10) koncentrációja, majd vasárnap 152,6-os értékkel riasztási küszöbértéket is átlépte.

Balla Tibor

Az önkormányzat közleménye szerint mivel a jelenlegi magas PM10 terheltségi szint az ország egész területére jellemző, ezért a kialakult rendkívüli levegőszennyezettség oka nem valószínűsíthető helyi, ipari jellegű kibocsátás hatásának. A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban a térséget továbbra is hideg levegő fogja megülni gyenge légmozgásokkal, gyakori ködképződéssel. A 24 órás PM10 átlagkoncentráció jelentős csökkenésére nem lehet számítani, a tájékoztatási és riasztási küszöbérték átlépésének valószínűsége továbbra is fennáll. . Az alacsonyabb fekvésű, jelentős gépjárműforgalmú területek terheltsége általában nagyobb. Csakúgy, mint azokon a területeken, ahol sokan fűtenek szilárd tüzelőanyagokkal. A maximumokra elsősorban a délutáni, esti órákban 15 és 22 óra között lehet számítani. Veszélyeztetettek ilyenkor elsősorban a légúti betegségben szenvedők, a terhes anyák, az idősek és a gyermekek, de hosszan tartó küszöbérték-túllépés esetén akár a teljes lakosság.

A fa- vagy széntüzelésű kályhák ilyenkor tovább rontják a kialakult helyzetet
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ha a terhelt időszakban mellőzzük a szilárd tüzelőanyagok, a fűtőolaj, valamint a gépjárművek használatát és a porzással járó tevékenységeket, akkor kedvezően befolyásolhatjuk a levegő minőségét! Főként a délutáni és esti órákban nem célszerű szellőztetni, és a szükségesen túl nem ajánlott a szabadban tartózkodni sem.

A téli (London-típusú) szmog nem tréfadolog. 1952-ben, Londonban a sűrű ködöt a leszálló hideg levegő helyben tartotta, és öt napon keresztül egyre vastagabb lett. A világ eddigi legnagyobb légszennyezési katasztrófája áldozatainak számát 12 ezer főre becsülik.

A jármű környezetvédelmi osztályba sorolása a forgalmi engedély V.9-es mezőjében ellenőrizhető. Ha a szám 04 vagy az alatti, akkor Budapestre ne induljon el a szmogriadó alatt!

Érdemes tehát figyelni a szennyezettségi adatokat a mérőállomás kijelzőin, a Köztársaság úton, a Dózsa iskola homlokzatán, és a Városháza B épületének homlokzatán. Tegnap 17 órakor a levegőminőséget vizsgáló automata mérőállomása 160 százalék feletti szennyezést mutatott Dunaújvárosban, ami 88 mg/m3 értéknek felel meg, ez ugyan a tájékoztatási érték felett, de a riasztási érték alatt van.

Budapestre már nem mindenki mehet

A magas szállópor-koncentráció miatt tegnap reggeltől Budapest közigazgatási területén tilos olyan járművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélyében nincs környezetvédelmi osztályt jelölő kód. A forgalomkorlátozó intézkedés - további hatósági intézkedésig - minden nap 6 órától 22 óráig tart. A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben - százötvenezer forintig terjedő - bírságot szabhat ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!