Hírek

2016.06.10. 20:55

Amikor a színpad előtt generációk táncolnak és énekelnek együtt

Dunaújváros - A csütörtöki felvezetés után pénteken még nagyobb sebességre kapcsolt a bulijárat az alsó Duna-parton, a DUDIK-on.

Balla Tibor

Annak ellenére, hogy péntek munkanap volt, a sok fiatal mellett szép számmal akadt középkorú és idősebb fesztiválozó is. Mint Likó Marcell, a Vad Fruttik énekese, aki csütörtök éjszakai koncertjük után a backstage-ban nyilatkozott lapunknak, azt mesélte: az első sorban látott egy hatvan év körüli hölgyet, aki minden számot kívülről fújt. Nem csak a régieket, hanem az új dalokat is.

- Amikor fent állok a színpadon, mindig emlékeztetem magamat arra, teljesen mindegy hány ember van a nézőtéren, kétszáz, vagy tízezer, ők azért jöttek, mert szeretnek téged. Ez megtiszteltetés számunkra és kötelességem felpörgetni őket. Nem kiszolgálni, mert az egy másik dolog. Mondjuk a bal szélen állt egy csaj, aki csak támaszkodott a korláton. Ki is szóltam neki, hátha belendül... Vagy esetleg az utánunk következő Brains koncertjét várta már - tette hozzá nevetve.

Nos, ez a bizonyos pörgés az említett banda buliján is megvolt, a lábrázás ugyan kisebb lélekszámmal, de hasonló intenzitással tartott a nagysátorban is, ahol a megszokottak szerint a helyi bandák is teret, illetve fellépési lehetőséget kapnak.

Pénteken, mielőtt Papp Szabolcs, a Supernem frontemberének megfogalmazása szerint a táncmulatság elkezdődött volna a nagyszínpad előtt, Arnold Miklós főszervezőtől kértünk egy rövid mérleget és tájékoztatást az első napról.

- Az előzetes becslések szerint háromezer körül volt a látogatók száma. Ez a csütörtöki nyitónaptól bizakodásra ad okot a folytatásra nézve. Minden zökkenőmentes volt, szerencsére semmi rendkívüli esemény nem történt. S én eddig arról sem kaptam értesítést, hogy a hangerő miatt panaszkodtak volna a városlakók.

Este a HolyChicks nevű formáció kezdte a közönség bemelegítését a nagysátorban. Az öttagú lánybanda itt csak négyesben állt színpadra, és döngette meg a hangfalakat energikus rockzenéjével, és tüzelte fel az akkor még szerény számban jelenlévő közönséget. A Supernem kezdett a nagyszínpadon, tudományos fantasztikus bulival, hogy utána átadják helyüket a 30Y-nak, akik külön meglepetéssel készültek a DFVE női víziabda együttesének, ugyanis a lányok nagy rajongói a csapatnak. Így Beck Zoltán énekes, aki a zenélés mellett a Pécsi Tudományegyetemen a romológia tanszéken dolgozik adjunktusként, külön az együttesnek címezve küldött egy számot. Sőt, a pólósókat még újabb meglepetés is várta lapzártánk után.

Egyébként a DUDIK-on is beindult az össznépi sportfogadás és szurkolás, ugyanis a labdarúgó Európa-bajnokság meccseivel is várják a fesztiválozókat.

Szántó Tamás: jó buli volt

Szántó Tamás (ének, trombita) közvetlen a fellépés után így nyilatkozott: Jó buli volt. Hogy kevesebb közönséggel kezdtünk, adott egy kis plusz motivációt. Felpezsdíteni az idetévedőket, az hoz egy kis varázslatot. Szerencsére vannak egészen jó lehetőségeink. Budapest, Pécs, Zalaegerszeg, elég jó a ska zenekarokkal, de a hazai pálya azért más. Hiába közhely, de igazán érezni lehet a hatását. Amikor befejeznénk egy koncertet, de a közönség úgy érzi, hogy még nem ott van a vége, az nagyon király. Előre kérik a számokat, éneklik velünk a szöveget. Ezért is jó a hazai terep, mert teljes egészében tudunk a közönségre is támaszkodni. A DUDIK-on lenni pedig vezér. A kezdetektől haladunk velük végig és jó érzés, hogy számítanak ránk, meg a közönség is velünk van. Itt volt a Jolly Jackers legénysége is. Különösen jó, hogy a helyi zenekarok közt a támogatás oda-vissza megvan. Ismerjük egymást, kívülről fújjuk a turnékat, és nagyon jó, amikor egymás zenéit is tudjuk élvezni.

 

A rektor is jól érezte magát

Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora is ott volt az első napon, s sok ezer más látogatóhoz hasonlóan, remekül érezte magát.

- Remek együttesek lépnek fel, rengeteg a fiatal, jó nézni az önfeledt szórakozást. Sokan a DUDIK-on engedik ki a gőzt. A DUE rektoraként nem kérdés, hogy teljes mellszélleséggel a fesztivál mellett vagyok, ami már Dunaújváros önkormányzata számára is fontos rendezvény. Bízom benne, a támogatókat is sokáig magunk mögött tudhatjuk. A DUDIK a kezdetekhez képest profin szervezett, menedzselt és megrendezett eseménnyé nőtte ki magát.


Che Sudaka allűrök nélkül

Az idei DUDIK fesztivál egy dologban mindenképpen eltér az előzőektől, ezúttal két neves külföldi előadó is szerepel a programban. Az egyik, a hegyeket mozgató energiákat hordozó spanyol Che Sudaka együttes.

Az idei DUDIK fesztivál egy dologban mindenképpen eltér az előzőektől, ezúttal két neves külföldi előadó is szerepel a programban. Az egyik, a hegyeket mozgató energiákat hordozó spanyol Che Sudaka együttes.

Azt már jónéhány dunaújvárosi tudja, hogy a Barcelona utcáin alakult, ám argentin és kolumbiai menekültekből álló formáció mire képes egy koncert alkalmával, hiszen immár negyedik alkalommal álltak a dunaújvárosi közönség elé. Ismerjük lendületes reggae és punk zenei alapjaikat, amiket spanyol, portugál, angol és olasz szövegekkel, rengeteg tánccal és elképesztő színpadi produkcióval olvasztanak egy új minőségi egységgé egy vidám fiestában a színpadon.Azt viszont eddig nem tudtuk, hogy milyenek a hétköznapokban, ezért megnéztük a délutáni hangbeállást. Körülbelül ugyanazt láttuk, amit a színpadon. Lazaságot és vidámságot. Énekelgettek, miközben a molinójukat rögzítették. Az énekes, Kachafaz meglátogatta stábunkat a sátrunkban, exkluzív interjút adott a DH-nak (amit később olvashatnak), Leo, a gitáros pedig megkínálta csapatunkat az erőt adó mate teával, amit szürcsöltek a beállás közben. Este aztán elsöprő műsorukkal zárt a nagyszínpad.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!