Hírek

2011.11.24. 03:27

A gyenge forint jó az agráriumnak: növeli a magyar gabona exportképességét

Dunaújváros - Rekordévet zár és ezzel életben tartja a magyar gazdaság növekedését az agrárium - szólnak a napokban a hírek. Megkérdeztük a helyi szereplőket, ők hogyan látják mindezt.

Pekarek János

Hetyei Gábor hozzátette: az úgynevezett árunövényeket nem elsősorban gabonakereskedőknek, hanem hazai feldolgozóknak értékesítik, mert a malmok kiszámíthatóbb árakat kínálnak:

- Húsz éve dolgozom a mezőgazdaságban, és ritka az olyan év, hogy a legkiemelkedőbb minőségű, vagyis A1-es és A2-es besorolású búzát arathatunk a Mezőföldön. Most viszont vannak ilyen tételeink, nem is szólva a szintén kiemelkedő minőségű, ötvenegy százalék olajtartalmú napraforgóról - jegyezte meg az ügyvezető.

Miközben a gyengélkedő forint megkeseríti a devizahitelesek életét, és gátolja az importot, jelentősen növeli a magyar termékek exportképességét az európai piacon:

- Évi tizenhétezer hízósertést szállítunk például a szlovákiai és a lengyelországi piacra. Idén szeptemberig önköltségi áron, háromszázharminc-háromszáznegyven forint körül alakult az élő sertés kilónkénti felvásárlási ára. Amikor az euró átlépte a háromszáztíz forintos árfolyamot, az tizenkét-tizenhárom százalékos áremelkedést jelentett. Jelenleg 378-390 forint között alakul az élő sertés ára - mondta Hetyei Gábor.

A Pentele Mezőgazdasági Zrt. növényágazati vezetője is azt mondja: az idei év első felére valóban nem lehetett panasz:

- Gyakorlatilag most nincs az a mennyiség búzából, amit ne lehetne jó áron értékesíteni az európai piacon. Olaszország különösen komoly érdeklődést mutat a magyar gabona iránt. Gondot jelent ugyanakkor a Duna alacsony vízállása, mert nem lehet telerakni a gabonaszállító uszályokat. Az olcsóbb vízi út helyett marad a közúti fuvarozás, magyarán kamionnal kel útra a magyar áru - jegyezte meg Márkli János.

- Fejér megye az országos átlagnál is jobb termésátlagokat produkált, főként búzából és kukoricából. Aki teheti, most fejlesztésekre, például a gépparkra fordítja a bevételt - említette az ágazatvezető.

A szakemberek ugyanakkor emlékeztettek rá: az idei csapadékhiányos esztendő 2012-ben egészen biztosan okoz majd terméskiesést. Országosan 230 ezer hektáron vetettek például repcét, amely a kevés csapadék miatt csak foltokban kelt ki. Az őszi búza és árpavetések szintén megsínylették a száraz időt.

- A tej árában egyelőre nem érezhető az élénkülés. A feldolgozók továbbra is az önköltségi áron vásárolják a nyers tejet idehaza - jegyezte meg Hetyei Gábor.

- A fogyasztói árak csak részben emelkedhetnek a magasabb felvásárlói árak miatt. Az üzemanyag drágulása, és az adók emelése is kihatással van az árakra. A termény jó része ugyanakkor még a magtárakban van, hiszen a Duna alacsony vízállása miatt akadozik a folyami áruszállítás, és előtérbe került a közúti, kamionos fuvarozás - hangsúlyozta Márkli János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!