Hírek

2017.08.07. 18:05

Ha nyár, akkor diákmunka! - Ezen a nyáron a játszótereken dolgoztak a diákok

DUNAÚJVÁROS A nyár a diákmunka szezonja. A piaci szereplők mellett nálunk a város is biztosított munkalehetőséget számukra.

Balla Tibor

A nyár tipikusan a diákmunka ideje. Ilyenkor tudnak egy kis zsebpénzhez jutni a fiatalok, és tapasztalatot szerezni a pénz értékéről.Dunaújvárosban is meglehetősen sokféle lehetőséget kínáltak a nyári szünet idejére a fiataloknak az irodai ügyfélszolgálati kisegítő munkatárstól kezdve a gyorséttermi pénztáros feladatkörön, az árufeltöltésen, az adminisztrációs feladatokon át egészen a kerti munkákig terjedt a spektrum.

Az önkormányzat és a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft. által kínált munkalehetőségre idén is sokan jelentkeztek, ők júliusban a város harminchárom játszóterén végeztek különböző munkálatokat. Az ügylet végén mind a megbízó, mind pedig a munkavállalók elégedett volt.Írásunk: 3. oldal

Ötödik éve szervez diákmunkát a Roma Nemzetiségi Önkormányzat Dunaújvárosban, és mindig szépszámmal jelentkeztek is a fiatalok a munkalehetőségre.

Igaz, hogy sokszor irdatlan hőségben kellett dolgozniuk, mégis szerették a munkát, és a közösséget, ahová kerültek. Olyannyira, hogy akadt olyan is köztük, aki vissza sem akart menni tanulni. Ezt persze Hosszú János elnök nem engedte, de jól jelzi, hogy mennyire eredményes a program. Kezdetben a Kegyelet Bt.-vel együttműködve a dunaújvárosi temető gondozásában közreműködtek a diákmunkások, harmadik esztendeje a Dunaújvárosi Járási Hivatal foglalkoztatási osztályával és az önkormányzattal közreműködve állami támogatásból, a roma önkormányzat által alapított Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft. irányítása mellett rendbe rakják a város játszótereit.

Hosszú János, DMJV Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke

Hosszú János elmondta, idén tizennyolc fiatalnak tudtak július 3-tól a hónap végéig munkát biztosítani. Ez idő alatt harminchárom játszótéren szemetet szedtek, gereblyéztek, gazoltak, tereprendezési munkálatokat végeztek, felásták a homokozókat, hogy megszépült közegben játszhassanak a kisgyerekek városszerte. Az elnök messzemenően elégedett a munkájukkal, ahogyan az előre felmért tevékenységet elvégezték. Ez az igazi győztes-győztes helyzet, hiszen elégedett a diák, elégedett a szülő, elégedett a városvezetés, és elégedettek azok a szülők, akiknek gyermekei a játszótereket igénybe veszik.

Nem csoda, hogy népszerű volt a program, a diákmunkások nem csekély bérezésben részesültek, ugyanis nettó hatvanháromezer forintos fizetést vihettek haza a napi hatórás munkáért. Igaz, megdolgoztak érte, hiszen nagy hőségben kellett a munkálatokat elvégezniük.

A város 33 játszóterét tették rendbe a diákmunkások a nyár folyamán Fotó: Ady Géza

Hosszú János elmondta, az országos méretű munkaerőhiány miatt egyre népszerűbb a diákmunka, egyre inkább keresik őket a cégek, vállalkozások is, ráadásul bérezésük is kezd piaci alapokra kerülni. Ennek köszönhetően a város által kínált munkára is jelentős túljelentkezés volt. Azokat, akiket nem tudtak alkalmazni, átirányították a megfelelő helyre, hogy munkához juthassanak. Az elnök sikeresnek ítéli a programot, hiszen az elmúlt öt esztendőben százas nagyságrendű azoknak a diákoknak a száma, akiknek munkát, és megfelelő bérezést tudtak biztosítani mindenki megelégedésére.

A munkaerőhiány miatt a cégek már piaci színvonalú béreket kínálnak a diákmunkásoknak, így a temető karbantartására már nem jut. Erre a megoldást úgy találták meg, hogy a közfoglalkoztatási szerződést az állomány egyes tagjainál ideiglenesen felbontják arra az időre, amíg a temetői munkálatokat elvégzik.

Ezzel számukra - az 52 ezer forintos bevételükhöz képest - jelentős jövedelemhez jutnak, ami óriási segítség számukra a talpraállásukhoz. Sokaknak ez azt is jelenti, hogy a megfelelő étkezésük így megoldottá válik. A diákmunkához hasonlóan ez is egy olyan helyzet, amelyben minden résztvevő jól jár, nincs vesztes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!