Hírek

2017.02.23. 20:40

Idén kezdhetik a csatornázást Táborálláson

Dunaújváros - A csatornázás ügye tűnik most a legfontosabbnak a Táborálláson élőknek: sikerre számíthatnak!

Pekarek János

A minap írtunk arról, hogy a Dunaújváros alatti partvédő művek továbbra is megfelelően látják el feladatukat, naponta átlagosan ezer köbméternyi rétegvizet kiemelve a löszfennsíkból, amit az immár ötven évnyi statisztikák szerint alig-alig befolyásol az időjárás csapadékos avagy száraz volta. Erre a témára, pontosabban annak egyik szeletére, a Táborállás viszonyaira reagál most egy érintett olvasónk, aki egyben szomszédainak álláspontját is képviseli - és mindenképpen megnyugtató, hogy az általa mondottak teljes mértékben egybecsengenek a partvédő műveket üzemeltető DVG Zrt. szakembereinek álláspontjával. Jelentős előrelépés is várható azon a területen.

A partfalcsúszásban érintett ingatlantulajdonosok megválasztott képviselőjeként nyilatkozott lapunknak Orgovány Zoltán, akinek telke és háza ugyancsak Táborálláson található.

Nem nyújtott megnyugtató látványt a táborállási löszfal a 2010-es csúszás után: a dréncsövezés azonban sokat segített Fotó: Zsedrovits Enikő

Orgovány Zoltán, aki már sokszor kifejtette a hivatalokéval nem mindig és nem mindenben egyező véleményét, most azt mondta: információi teljes mértékben megegyeznek azokkal, amiket a város alatti partvédő műveket működtető DVG Zrt. szakembere közölt lapunkkal a héten.

Vagyis: a lakók is úgy tapasztalják, hogy a Táborálláson 2010 őszén történt partfalcsúszás után egy éven belül kiépített elsődleges partvédő művek, a dréncsöves vízkiemelő rendszerek megfelelően működnek. Ezt a telektulajdonosok akár a kertjükben álló kutakban lévő vízmennyiség alapján is ellenőrizhetik: azokban is átlagos a vízszint.

Ezen a területen is vannak vízszintfigyelő kutak, amiket hetente ellenőriznek, és kiépítettek itt is egy geodéziai mérőpont-hálózatot, amelyeken legalább negyedévenként végeznek méréseket a szakemberek. Mindkét oldalról származó hivatalos információk és a nemhivatalos beszélgetések is egybeesnek: ami partfalmozgás van, az a tűréshatárokon belül történik, mondta Orgovány Zoltán.

Kedvezően hatott a táborállásiak hangulatára az is, mondta képviselőjük, hogy Dunaújváros legfrissebb városrendezési tervében részletesen szabályozzák a terület építési lehetőségeit, több zónára osztva azt. A szakadó partél mellett érthető okokból tilos az építkezés, beljebb nem korlátozzák a telekhasználatot, a partéltől távol fejleszteni is lehet.

Orgovány Zoltán (kis kép) ingatlana is a szakadó partél mellett található Fotó: Zsedrovits Enikő

A táborállásiak nagy része négy éve lakástakarékpénztári befektetést nyitott, hogy a csatornarendszerre kötéshez legyen pénzük. Ezek a takarékszámlák ezekben a hetekben járnak le, s tulajdonosaikat valószínűleg megnyugtatja, hogy a legújabb információk szerint ebben az évben kiírja a kormány azt a pályázatot, amelyből Táborállás csatornahálózatát is kiépíthetik, mondta Orgovány Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!