Hírek

2016.12.30. 17:40

Pilóta nélkül repülnek a drónok

Idén is egyre több karácsonyfa alá került a gyermekjátékként is előszeretettel használt repülő szerkezet: drón.

Balla Tibor

A pilóta nélküli, általában négy rotorral hajtott repülők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek nem csak a gyermekek, de a felnőttek körében is. Olyannyira, hogy reptetésüket Európa-szerte megpróbálják szabályozni. Jelenleg egységes, csak a személyzet nélküli repülő eszközök szabályozására vonatkozó paragrafus ugyan nincs életben, de számos olyan jogszabály van érvényben, amely – igaz csupán részkérdésekben – szigorú előírásokat tartalmaz a felhasználók részére. A Nemzeti Közlekedési Hatóság felelős a közlekedés biztonságáért, szükségesnek tartja a terület jogi szabályozását, és ezért vállalta fel annak koordinálását. A jövő évtől egyes esetekben a pilótákhoz hasonló vizsgára lenne szükség. Természetesen nem az alig pár dekagrammos játékszerek repülését terelné mederbe az állam, hanem azokét a nagyobb drónokét, amelyeket már napjainkban is a gazdaság több ágában hasznosítanak.

Végh Zoltán felelős pilóta, nem csak ezzel a drónnal, de egy komoly helikopter-modellel is repül Fotó: Ady Géza

Könnyű kezelhetőségüknek köszönhetően napjainkra a magánemberek számára is egyre népszerűbbek a modellezők és az amatőr fotósok világában is a drónok. Azonban fontos tudni, hogy ez a játékszer bizony nem játékszer, hiszen olyan célokra is használható, ami személyiségjogi vagy akár birtokvédelmi kérdéseket is felvet. Nem véletlen, hogy már kifejlesztették a drónvadász fegyvert is, több repülőtéren idomított madarak vadásszák le a hívatlan, repülő vendégeket.

Magyarországon jelenleg - két és fél éve - folyamatban van a pilóta nélküli gépekre vonatkozó jogszabály kidolgozása. A Nemzeti Közlekedési Hatóság állásfoglalása szerint a drónok légi járműveknek minősülnek, és alkalmazásuk hasonló repülésbiztonsági kockázattal jár, mint a hagyományos légi járműveké. A végleges jogszabály elkészültéig a drónokat reptetni csakis egyedi - a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal által kiadott - engedély alapján lehet. Ezek az eszközök nincsenek ellátva összeütközést gátló berendezésekkel, amelyek észlelik egymást, és így automatikusan megakadályozzák a baleseteket. Ezért fontos, hogy tudjanak egymásról a drónokat használók.

Végh Zoltán már öreg motorosnak számít a drónpilóták között, nem sokkal a gépek megjelenése után kezdett érdeklődni a repülőtechnika után. Különféle cégek megbízásából készít esetenként légi felvételeket. Véleménye szerint a szabályozás nyilvánvalóan nem a kicsi, könnyű játékok miatt készül, hiszen azon túl, hogy esetleg elveszítik a jelet, és többé nem látjuk, komoly bajt nem tudnak okozni. Amelyiken nincs GPS, kamera, mikrofon, és hobbicélra használják, az egyszerű repülőmodellnek minősül.

Mint tapasztalt felhasználó, a minőségi felszerelésben bízik, hiszen ezeknél kevésbé kell aggódni, hogy műszaki hiba következik be. Az elmúlt három évben nála nem is történt hasonló. A leggyakoribb gond, hogy a drón elveszíti az irányító eszköz jelét. Ez több okból megtörténhet. Például egy magas feszültségű távvezeték vagy nagyobb vasszerkezet mellett elrepülni rizikós dolog, a jeltorzítás miatt már nem tudja értelmezni az irányítást az eszköz. Az olcsóbb drónoknál jelvesztés esetén az utolsó parancsot hajtja végre, így elképzelhető, hogy soha többé nem látjuk, úgy elrepül, netán jel híján egyszerűen leesik. Itt fontos megemlíteni a pilóta felelősségét, hiszen egy nagyobb súlyú eszköz, ha leesik, komoly kárt tud okozni, akár emberben, akár vagyontárgyban. A komolyabb eszközökön már be lehet állítani, hogy vészhelyzetben mit tegyen. Leggyakrabban ilyenkor hazarepülnek. Azt javasolja, hobbicélra, a gyereknek olyan drónt vásároljunk, ami puha anyagból van, nem tehet kárt sem tárgyban, sem emberben, sem önmagában, a kis teljesítményű motor miatt nem vágja el a propeller az ember ujját. Fontos, hogy felszállás előtt ellenőrizzük, kalibráljuk a drónt. Nincs-e megsérülve a lapát, egyben van-e az eszköz. Akik komolyan gondolják, azoknak meg kell tanulniuk repülni. Annyira, hogy ha velük szemben áll a drón, vészhelyzetben akkor is jó irányba fordítsák. Néhány hónapig eltarthat, mire ez készségszinten kialakul. Ha minden rendben megy, akkor ez egy roppant jó játék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!