Hírek

2016.11.23. 17:45

Remélik, hogy a környékbeli lakók is rászoknak a komposztáló kas használatára

A település is csatlakozott a most indult Európai Hulladékcsökkentési Hét mozgalomhoz, amelyen immáron ötödik alkalommal vehetnek részt magyar intézmények, önkéntesek.

L. Mészáros Irma

A város polgármesteri hivatala vállalta az intézményen belüli szelektív hulladékgyűjtés elindítását, a hulladék csökkentését, valamint támogatta egy komposztáló kas létrehozását, működtetését. Ez utóbbi megvalósításában kétkezi munkájukkal közreműködtek a helyi AztaKeservit Értékőr Egyesület tagjai - Ferenczi Zsolt elnök, illetve Baracskai Sándor, Farkas Erik, Varga Tibor. A munka Hankó Gergő és Márkus István megbízott szervezők irányításával folyt. Hankó Gergő a Pet-kupán ismerkedett meg a földváriakkal, azóta már részt vett a civil közösség dunai szemétszedési akciójában, s maga is tagja az AztaKeservitnek. Elmondta, nagyon bízik benne, hogy a környékbeli emeletes házak lakói is rászoknak a zöldhulladékok komposztálására, de akár a közeli iskola is ötletet meríthet. A délután során a Dunaföldváron nemrég indult Tanoda néhány kisdiákja is eljött az eseményre Lipták Tamás kíséretében. A gyerekek bekapcsolódtak a kétkezi munkába, és ismereteket szerezhettek a komposztálásról.

A komposztáló mögött Ferenczi Zsolt (b) és segítői állítják össze a melegágyként is funkcionáló kast Fotó: L. Mészáros Irma

A komposztáló kast a dunaföldvári szerb templom mögötti területen a helyszínen készítették el mogyoróvesszőből. A kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpont biogazdaságában fejlesztette ki ezt a kasfonással készülő építményt, amely egyaránt alkalmas a konyhai és a kerti zöldhulladék komposztálására. A kas különlegessége, hogy a belső, magasabb kör maga a komposztáló, a külső alacsonyabb pedig magas ágyásként, illetve melegágyásként funkcionál. A komposztálóból a gravitáció hatására ugyanis szépen szétáramlanak a tápanyagok, s táplálják az oda ültetett növényeket.

Magyarországon az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága (OKTF NHI) látja el a nemzeti koordinátori feladatot, országosan több száz hasonló kast építenek fel a vállalkozó önkéntesek.

Ajánljuk a komposztáló kast kiskert-tulajdonosoknak is, mert elkészítése nem nehéz, haszna óriási. Állítják, ha jó alapanyagokat komposztálunk, zöldségeink és fűszernövényeink gyors fejlődéssel és bő terméssel fognak minket megjutalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!