Hírek

2016.11.21. 19:50

Felkészülten várják a zord időt

Több hónapon át szervezték azt az összevont és összehangolt gyakorlatot, amelyen hétfőn 150 ember, 50 gép és 16 szervezet vett részt, és a téli rendkívüli helyzetek hatékony kezelésének érdekében tartották.

Balla Tibor

A Fejér Megyei Védelmi Bizottság szervezésében az M6-os autópálya két pihenőjében megtartott gyakorlaton részt vett a katasztrófavédelem, a honvédség, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a NAV, az NKH, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat és a Fejér Megyei Önkéntes Mentőszervezet, hogy csak a gyakorlatban nagyobb szerepet vállalókat említsük. Több részből állt az impozáns bemutató, amelyen egyrészt gyakorolni szándékoztak egy összehangolt beavatkozást, másrészt megmutatni a lakosságnak, hogy a szükséges eszközök birtokában vannak. Délelőtt az M6-os autópálya Keresztúri pihenőjében felvonultatták azokat a technikai eszközöket, amiket bevetni képesek egy szélsőséges téli időjárás esetén az utak járhatóságának fenntartására, illetve a bajbajutottak megsegítésére.

A járművekbe szorult sérülteket a Dunaferr iskola diákjai játszották el a gyakorlaton

A gyakorlat délelőtti bemutatóján megjelent többek közt Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Horváth Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke is. Magosi Lajos elmondta, ez egy országosan zajló törzsvezetési gyakorlat, amelyet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és a helyi szervek operatív törzsei hajtanak végre, célja pedig az együttműködés begyakorlása, valamint az, hogy a lakosság figyelmét felhívják az öngondoskodásra. Mint mondta, elsősorban a tél közlekedést érintő szempontok szerepelnek a gyakorlaton, ám a védelmi bizottságnak számos más szempontot is szem előtt kell tartania, mint például az energia-, vagy a fűtésszolgáltatás.

A tűzoltók feszítő-vágó berendezéssel szabadították ki a szimulált baleset súlyos sérültjét

Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő fontosnak tartotta elmondani, hogy a hivatásosok mellett az önkéntes erők (tűzoltó egyesületek, polgárőrök, erőgépekkel rendelkező gazdasági társaságok) is felvonultak erre demonstrációra. Mint mondta, az önkéntességnek hatalmas ereje van egy több napon áthúzódó veszélyhelyzet esetén, hiszen a hivatásosok létszáma véges. Fontos segítőként a Magyar Vöröskereszt munkatársai is jelen voltak. A szóvivő elmondta, kihagyhatatlan eleme nemcsak a gyakorlatnak, de az éles helyzeteknek is a Magyar Honvédség, a rendelkezésére álló nehéz technikai berendezéseivel és speciális kezelői tudással. Példaként említette a PTSZ-M lánctalpas úszó gépkocsit, amely jó szolgálatot tehet egy megközelíthetetlen település esetén. Fontos tényezőként említette a közútkezelő speciális hókotró, hómaró, síkosság-mentesítő járműveit. Felvonultak az autópálya-üzemeltető gépei is, hiszen súlyponti kérdés az autópályák járhatóságának biztosítása. A katasztrófavédelem felvonultatott két mobil vezetési pontot is, ahonnan irányítani lehet a munkálatokat szükség esetén, hiszen ilyenkor nagyon fontos a kommunikáció. Ebben segít az Egységes Digitális Rádiókapcsolat, amely összeköti a rendvédelmi szerveket. A délelőtti bemutató második részében egy a forgalomból véletlenszerűen kiemelt, veszélyes árut szállító tehergépjármű hatósági ellenőrzésének meglehetősen alapos bemutatóját láthattuk a katasztrófavédelem, a rendőrség, a NAV és a NKH munkatársai részvételével.

A gyakorlat forgatókönyve szerint nem csak az utastérből kellett sérülteket menteni, egy utas az oldalára borult autóbusz alá szorult. Fotó: Ady Géza

Az igazán látványos bemutatót sötétedés után tartották, immár egy másik pihenőben. Ott egy közúti baleset felszámolását mutatták be. A szimulált bejelentés alapján egy személyautó és egy autóbusz ütközött. A balesetben a busz oldalára fordult, az autóban pedig sérültek rekedtek. A riasztás után három tűzoltószerrel és több mentővel vonultak, de a helyszínre sietett a Magyar Vöröskereszt is, hogy segítsen a sérültek ellátásában, a rendőrség pedig a helyszínt biztosította.

Zárásként pedig a hóban rekedt járművek műszaki mentését mutatták be a gyakorlatban közreműködők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!