Hírek

2016.06.04. 09:54

Időközi képviselő-választás: nyert a FIDESZ képviselőjelöltje, Lassingleitner Fruzsina (frissítve)

Dunaújváros - Vargáné dr. Sürü Renáta jegyző tájékoztatása szerint a június 4-ei dunaújvárosi időközi választást a Fidesz jelöltje, Lassingleitner Fruzsina nyerte.

Körmendi Erzsébet

07:45 Reggel hat órakor problémamentesen elkezdődött a szavazás Dunaújváros 04-es számú egyéni választókörzetében.

Több mint három és félezer választópolgárt várnak az urnákhoz. A Római körúton és környékén élőknek a lemondott önkormányzati képviselő helyett kell újat választaniuk. A helyi választási bizottság (HVB) június 5-re, vagyis a mai napra tűzte ki az időközi választást, ami annak rendje és módja szerint kezdődött el reggel hat órakor. Összesen öt szavazókörben fogadják a szavazatszámláló bizottságok tagjai a névjegyzékbe vett több mint 3500 választópolgárt.

Szilvási Jánosné és Szilvási János már szavaztak

Szavazókör működik: a Duna-parti óvodában, a Petőfi Sándor Általános Iskolában, a Munkásművelődési Központban, a mellette lévő Dunaferr iskolai villamos tagozaton, a Dózsa György Általános Iskolában. A következő utcákból, lépcsőházakból várják a voksolókat: Erkel kert 16-21-ig, a teljes Liszt Ferenc kert, Vasmű út 16. páros végig, a teljes Vigadó tér, Apáczai Csere János út páros 4., 6., a teljes Domanovszky Endre tér, Martinovics Ignác utca 1-13-ig, 13/a., 13/b. páratlan, Váci Mihály utca 8-tól páros végig, Apáczai Csere János út 5., 7. páratlan, Apáczai Csere János út 9. folyamatos, Római körút 2-6-ig páros, Váci Mihály utca 2-6-ig páros, Váci Mihály utca páratlan 1-11-ig, Római körút páratlan 1-7-ig, 9/a., 9/b., 9/c., 9/d., 11-15-ig páratlan, Vasmű út 59-től páratlan végig, Vasmű út 43-57-ig páratlan. A szavazókörök este hét óráig lesznek nyitva.

11:20 Eddig problémamentes a választás a város 04-es számú önkormányzati választókerületében. Szabálysértést, rendbontás nem volt tapasztalható egyetlen szavazókörben, illetve azok közelében. A papírforma látszik beigazolódni, miszerint a voksolás délelőttjén kisebb az aktivitás, a szavazási hajlandóság, mert vasárnap lévén a családok reggel pihennek, aztán készül a vasárnapi ebéd , és inkább délután kelnek útra és keresik fel a szavazóköröket. Ezúttal azért, hogy leadják voksukat, önkormányzati képviselőt válasszanak a körzetüknek.

Balogh Lászlóné az MMK-ban adta le szavazatát

A Helyi Választási Irodán megtudtuk dr. Molnár Attilától a friss, 11 órai részvételi adatokat: a körzet 3671 szavazásra jogosult polgára közül az öt szavazókörben eddig összesen 579-en járultak az urnákhoz, ami 15,79 %-os részvételi arányt jelent. Összehasonlítás gyanánt: a 2014-es önkormányzati választásokkor 11 óráig átlagosan 16 százalékos volt a részvételi arányt a 04-es körzetben, vagyis nagyjából ugyanannyi, mint most.

Mozgóurna

14:40 Kora délutáni részvételi adatokkal szolgálhatunk: 13 óráig a választásra jogosultak 19,53 százaléka járult az urnákhoz a választókörzet öt szavazókörében. Az országos választásokkor nagyobb – 22 % körül volt a szavazási hajlandóság ugyanebben a napszakban. Ellátogattunk a Dunaferr iskola villamos tagozatán működő 15-ös számú szavazókörben, ahol Bátai Józsefné szavazóköri elnök kedvező adatokat mond: náluk 21 % volt délután egy órakor a részvételi arány, hozzájuk egyébként a körzet 809 választópolgára tartozik. Probléma, szabálytalanság nem történt. Nem messze, az MMK-ban lévő 14-es körzetben délután két órakor szintén kedvező volt a kép: nagyjából 200-an járultak az urnákhoz a hozzájuk tartozó 883 szavazásra jogosult polgár közül, ami azt jelenti, hogy a voksolás félideje után nagyjából egynegyednél tartott a részvétel.

16.30 A 15 órai adatok alapján eddig 25,2 % a részvételi arány a város 04-es számú választókörzetének időközi egyéni önkormányzati képviselőválasztásán. Összehasonlítva a két évvel ezelőtti adatokkal, akkor 26,8 % volt ugyanebben az időpontban ez az adat, tehát a mostani alig marad el a korábbitól – tájékoztatta a sajtó képviselőit Vargáné dr. Sürü Renáta jegyző, a helyi választási iroda (HVI) vezetője 16.30 órakor. Elmondta a HVI elnöke azt is, hogy rendbontás, szabálysértés nem történt, dolga mégis akadt a helyi választási bizottságnak. Érkezett ugyanis egy állampolgári kifogás, amivel kapcsolatban dönteni kellett. Ám ez nem a mai napra vonatkozott, hanem a kifogást tevő több, általa kampánysértőnek, törvénysértőnek tartott eseményt sorolt fel a beadványában, egyebek mellett például a május 31-én tartott önkormányzati rendezvényt, a Modern Városok Program együttműködési megállapodásának aláírását, a miniszterelnöki látogatást is. A HVI elnöke szerint a kifogást formai okok miatt elutasította a helyi választási bizottság, így annak érdemi tárgyalására már nem került sor. Szavazókörben is történt rendkívüli esemény: a Dózsa iskolában működő 17-es számú voksoló helyen rosszul lett egy választópolgár. Lapunk kérdésére válaszolva Vargáné dr. Sürü Renáta elmondta, hogy 15 óráig lehetett mozgó urnát kérni, ezzel a lehetőséggel többen is éltek a körzetben, és az urnát a polgármesteri hivatal járművével szállították ki a választópolgár lakcímére, aki így otthonában szavazhatott.

Számszerű részvételi arányok a következők voltak 15 órakor

6-os szavazókör (Duna-parti óvoda): 167-en voksoltak.

13-as szavazókör (Petőfi Sándor Általános Iskola): 207-en szavaztak.

14-es szavazókör (Munkásművelődési Központ): 224-en voksoltak.

15-ös szavazókör ( Dunaferr iskola vill. tagozat): 202-en szavaztak.

17-es szavazókör (Dózsa György Általános Iskola): 125-en voksoltak.

Ismételt adat: a körzetben összesen 3671 választópolgár szerepel a névjegyzékben.

A mai napon az a képviselőjelölt nyeri el az önkormányzati közgyűlési mandátumot, aki a szavazatok egyszerű többségét megszerzi.

 

22:35 A szavazóköröket 19 órakor zárták, ám 22.30 órakor még mindig vártuk a végeredményt a városháza aulájában. A szavazatok ellenőrzése a tervezettnél hosszadalmasabbnak bizonyult, 22 óra után is voltak „nyitott” körzetek. De információink szerint a sorrend már nem változhat: Lassingleitner Fruzsina, a Fidesz jelöltje meghatározó, 39 százalékos szavazati aránnyal szerzett képviselői mandátumot Dunaújváros 04-es számú választókörzetében. Szemernyi túlzás nincs abban, hogy vasárnap Dunaújvárosra figyelt az ország, legalábbis ami a hazai belpolitikát illeti.  Az utóbbi hetek fokozott habzású kampányában a városba látogattak az ország meghatározó ellenzéki politikusai, a múlt hét keddi viziten pedig Orbán Viktor kormányfő is szót ejtett az esedékes voksolásról. Az országos nyomtatott és elektronikus sajtóban is beszámolók és elemzések sora latolgatta a választás kimenetelét és jelentőségét, amelyből – politikai oldaltól függően – a pártok szándékaik szerint számos fontos következtetést is levonhatnak majd a jövőt illetően.

Lapunknak meg nem erősített információk szerint az alábbiak szerint alakultak a szavazati arányok:

Lassingleitner Fruzsina, Fidesz - 405 szavazat (39 százalék)

Huszti Zsolt, DK - 241 szavazat (23 százalék)

Barta Endre, Jobbik - 199 szavazat (19 százalék)

Selyem József, MSZP - 97 szavazat (9 százalék)

Pappné Grabant Ilona, PM - 84 szavazat (8 százalék)

Nagy volt az öröm a fideszeseknél

A közgyűlési tagok, a helyi fideszesek tapssal üdvözölték a körükbe érkező Lassingleitner Fruzsinát késő este! Mindenki gratulált neki a választási győzelemhez.

Nagy volt az öröm este a helyi Fidesznél. Párttársak, önkormányzati vezetők gratuláltak a körükbe érkező Lassingleitner Fruzsinának, aki nem sokkal korábban tudta meg, hogy megnyerte az időközi helyi önkormányzati képviselő-választást.

– Nagyon boldog vagyok. Beigazolódott, amit csütörtökön mondtam, vagyis, hogy reális esély van arra, hogy a Fidesz megnyerje a választást. Kimondottan jóleső érzés, hogy mind az öt körzetben rám voksoltak a legtöbben, engem választottak képviselőjüknek. Folytatom a megkezdett munkát, mindent megteszek a körzet fejlesztése érdekében, de most már majd a közgyűlés tagjaként. Nagyon köszönöm a kampányban nyújtott segítséget, a támogatást, valamint a választókörzetben élők bizalmát.

23:14 - Hivatalos végeredmény

Vargáné dr. Sürü Renáta jegyző tájékoztatása szerint a június 4-ei dunaújvárosi időközi választás hivatalos végeredménye:

A 3671 szavazásra jogosult állampolgárból 1171 fő voksolt vasárnap.

Orha Zoltán Béla (független) 19 szavazat

Gebei Bálint (független)  84 szavazat

Selyem József (MSZP) 98 szavazat

Balogh Péter (Munkáspárt) 0 szavazat

Barta Endre (Jobbik) 203 szavazat

Dr. Huszti Zsolt (DK) 243 szavazat

Pappné Grabant Ilona (PM) 84 szavazat

Harsányi Péter (SZDP)  1 szavazat

Lassingleitner Fruzsina (Fidesz) 422 szavazat

A helyi választási bizottság az időközi voksolást érvényesnek és eredményesnek nyilvánította.

Érvénytelen szavazatok száma: 23, érvényes szavazatok száma: 1154 volt.

 

 

VÁLASZTÁS 2016 rovatunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!