Hírek

2016.06.20. 19:05

Már elfoglalta kínai kórházi ágyát Pecsét István

Dunaújváros-Kanton - Rendben megérkezett Kínába, elfoglalta helyét a klinikán, túl van az első vizsgálatokon is.

Várkonyi Zsolt

Vasárnap délben megérkezett a kínai Kanton városába, a Fuda Tumorközpontba a remélt kriosebészeti kezelésre Pecsét István. A súlyosan rákbeteg, gyerekkori Crohn-betegsége miatt májátültetésre szorult fiatalember számára a rákos sejtek hirtelen lehűtésén és felmelegítésén alapuló eljárás jelenti az egyetlen reményt a gyógyulásra.

A kiutazáshoz és a kezelésekhez szükséges pénzt félévi gyűjtőprogram során a város és környékének lakói, intézményei, vállalkozói, a város önkormányzata adta össze. Tíz és fél millió forintról van szó. Az összefogást alighanem joggal nevezhetjük egyszerre példátlannak és példamutatónak.

István szombaton kora reggel, fél nyolc előtt öt perccel indult el Béke városrészi lakásától az önkormányzat hivatali autóján a Liszt Ferenc repülőtérre, hogy az Aeroflot járatával Kínába utazzon. A kocsit Cserna Gábor polgármester bocsátotta rendelkezésére. Istvánt útjára elkísérte Kocsis Ádám, egykori mérnökhallgató társa a miskolci egyetemről. Ádám tolmácsként is segíti majd őt.

Hétfőn reggel nyolc óra negyvenöt perckor kaptuk meg Pecsét Istvántől az első e-mailt Kínából: István ugyanis elutazása előtt megígérte, hogy ha teheti, rendszeresen beszámol körülményeiről, állapotáról a hosszúnak ígérkező (legalább hathetes) kezelések során. A stílszerűen 1. levél címet viselő küldeményt idemásoljuk.

Ne haragudj, hogy eddig nem jelentkeztem, de az internet nagyon gyenge, a mai nap folyamán egy itt élő magyar hoz nekünk itteni SIM-kártyát, és stabilabb lesz az internet.

Rendben van minden, a tegnapi nap (vasárnap, P. J.) volt már egy hasi röntgen, a mai napon pedig vérvétel, EKG, hasi ultrahang, a holnapi nap CT, és ezt követően szerdán beszéljük át a gyógykezelésem folyamatát, hogy miként lesz majd.

Amint lesz stabil internetem, ígérem, sűrűbben jelentkezem.

A csoda folytatódhat

A csoda bennünk van, írtam fél évvel ezelőtt, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Pecsét István gyógyulásáért Dunaújváros és a környező települések fogtak össze. A csoda folytatódhat. István szombaton elindult Kínába és meg is érkezett oda. Az összefogás, amely lapunk hatására kezdődött el sokakat cselekvésre késztetett.

Az önkormányzat, a gazdálkodó és civil szervezetek, valamint azok az emberek, akik segíteni akartak, mind-mind odatették magukat. Az a több mint tízmillió forint, ami összegyűlt, a gyógykezelés alapfeltétele. Mindez azonban sokkal több annál, mint egy gyűjtés, sokkal távolabbra mutat. Egy közösség összefogásának eredménye. István többek között abból merített erőt, hogy ilyen sokan, sokezren fogtak össze érte. Sajnos nagyon sokan szenvednek különböző betegségekben, és okkal mondhatnák azt, hogy mások miért nem kaphatják meg ezt a lehetőséget, ezt a nyilvánosságot. Rajtunk nem múlik, de az is igaz, hogy mindennek nem „csak” azon kellene múlnia, hogy egy önkormányzat és egy tágabb közösség milyen pozitívan áll egy-egy kezdeményezés mellé. Ez most szerencsésen összetalálkozott István mérhetetlen élniakarásával. Mert legyünk őszinték, e nélkül az egész mit sem érne. Többször találkoztam, beszéltem vele, akaratlanul is sokat tanultam tőle. Ez a fiatalember elvégezve az egyetemet, tele élettel, tervekkel elkezd dolgozni, majd néhány hónap múlva szembesül azzal, át kell rendeznie az életét a gyógyulása érdekében. Élete legnehezebb döntése előtt állt, amikor a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány segítségét kérte. A többit már Önök is tudják, hiszen az alapítványon keresztül István a nyilvánossághoz fordult. A példátlan összefogás példás eredményt hozott, megteremtve a gyógyulás lehetőségét. Van aki többet tudott adni, van aki kevesebbet, nem ez a lényeg, hanem az, hogy adtunk. Hazavárjuk, mert akarjuk, hogy meggyógyuljon, ezzel is erőt adva mindannyiunknak, egészséges és beteg társainknak egyaránt.

Várjuk ezeket a jelentkezéseket - s még inkább várjuk a jó híreket István kezeléséről.

De tudnunk kell, hogy támogatottunk nagyon veszélyes betegséggel áll szemben, a májátültetés miatt eleve nehéz helyzetből indul: hosszú és rögös út vezet állapota javulásához. Innen, a távolból is drukkolunk neki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!