Hírek

2016.05.31. 18:40

Tiszteletbeli magyar is ő... - Rendkívül közvetlen a kanadai űrhajós, egy magyar lány apósa

Dunaújváros - Tiszteletbeli magyarnak is nevezhetnénk Chris Hadfield kanadai űrhajóst, aki csütörtökön Pesten beszél.

Pekarek János

Képzeljék el, hogy kapok egy hírt kollégámtól: gyerekkori jó ismerősének lánya egy kanadai űrhajós fiának felesége lett! Hát ez nagyszerű. Nem kéne róla egy riportot írni?

Mármint kiről, kérdeztem kis malíciával. Az űrhajósról, a fiáról, vagy a feleségéről? Bevallom, nem volt nagy kedvem a dologhoz.

A Nemzetközi Űrállomás kanadai parancsnoka, Chris Hadfield űrből készített felvétele a Balatonról. Fotó: Facebook/ co.Chris Hadfield

Aztán megtudtam, hogy a szóban forgó űrhajós Chris Hadfield, aki nem is olyan régen, pár hónapja telebombázta az internetet saját maga készítette fénykép- és videó-felvételeivel, még az űrből! Ezeket a képeket, képsorozatokat a világűrben keringő űrállomásról készítette: bizonyára emlékeznek még a Balatonról vagy Budapestről készített kiváló fotókra.

Akkor talán az is rémlik, hogy a magyar internetes sajtó pedzegette: ezt az embert rokoni szálak kötik Magyarországhoz. Mivel ez nekem is felderengett, mégiscsak felvettem a telefont, és hívtam az ismerősöktől kapott számot: Török Zoltánét, akinek lánya már az űrhajós fiának felesége.

Chris Hadfield, nem csak az űrben lebeg: a boldogságban is... Fotó: C. H.

Török úrral udvarias csevejt folytattunk - mindaddig, amíg rá nem kérdezett a nevemre. Egy percen belül kiderült, hogy 1976 és 1986 között, amikor ő Dunaújvárosban élt és dolgozott úszóedzőként, számtalanszor beszélgettünk az uszodában. Kapcsolatok az űrön át...

Zoltán azóta elhagyta az úszást, a várost, saját marketing cégében dolgozik, Dunaharasztiban él, csakúgy, mint újvárosi pingpongedzőként híres apósa, Csík Miklós. Kata lányuk, aki most már Kata Hadfield, előbb Nürnbergben végezte el a közgazdasági egyetemet, Japánban ismerte meg kanadai férjét, s ma már Montreálban jár egyetemre fizioterápia szakra. Az ifjabb Hadfield pedig űrhajós apjával egy cégben dolgozik, többek között az űrfotós marketing-ügyeit is ő intézi.

Az idősb Hadfield pedig, bizonyára nem függetlenül rokonságától, magyar menyének kíséretében csütörtökön, június 2-án este Budapesten, a Bazilika előtti téren nyilvános, ingyenes előadást tart a világűr csodáiról.

Török Zoltántól tudjuk, amit már az internetről is sejthettünk, hogy Hadfield rendkívül közvetlen személyiség, az ismeretterjesztés megszállottja. Érdemes meghallgatni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!