Hírek

2016.02.18. 12:38

Nem oszlatta fel magát a dunaújvárosi közgyűlés - A helyi Fidesz nem tudott a bűncselekményről (frissítve)

Dunaújváros - A Fidesz nem tudott a megalapozott gyanú szerint a Gál Roland által elkövetett bűncselekményről, a közgyűlés nem oszlatja fel magát, az emberöléssel gyanúsított képviselő megtarthatja tisztségeit.

Körmendi Erzsébet

Cserna Gábor polgármester ésszerűtlennek és Dunaújváros irányában tisztességtelennek tartotta, hogy a közgyűlés feloszlassa magát. Az erre vonatkozó szavazást Pintér Tamás jobbikos képviselő kezdeményezte a csütörtöki közgyűlés elején morális válságra hivatkozva, miután a fideszesek politikai felelősségét firtatta az emberölési ügyben előzetes letartóztatásban lévő frakciótársuk miatt. Ám a polgármester azzal érvelt, hogy Gál Roland képviselő esetleges cselekedetei miatt az igazságszolgáltatásnak kell eljárnia, a következmények őt terhelik. Nem értett egyet sem a politikai, sem a kollektív felelősséggel sem, mert - ahogyan Cserna fogalmazott - nem foghatják mindenkinek a kezét, nem tudtak az ügyről, arról, hogy milyen cselekedetett hajtott végre Gál Roland három éve májusban. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság múlt csütörtök esti sajtóközleménye alapján minden abba az irányba mutatott, hogy a G.R. monogram Gál Roland lehet, ezért indítványozta a Fidesz helyi szervezete az országos elnökségnél a tagsági jogviszonyának felfüggesztését mondta a polgármester. Majd nyomatékosította: politikai felelősség nem terheli a Fideszt.

De kezdjük az elején, hiszen az ellenzéki képviselők hozzászólására reagált a polgármester az előbb említett módon...

Pintér Tamás indította a ráolvasási arzenált, mégpedig a közvilágítással. Elmondta: a pályázat lezárására várnak, közben december óta öt embert gázoltak el a zebráknál, információi szerint egyikük idős volt, aki belehalt sérüléseibe. Ezt követően a jobbikos képviselő a Petőfi utcai gyilkossággal kapcsolatban kezdte feszegetni a Fidesz felelősségét, szerinte a frakció morális válságba került. „Tegyenek valamit, lépjenek félre, a város megérdemli a nyugalmat" - mondta, majd azt javasolta, oszlassa fel magát a közgyűlés, hogy a választók véleményt alkothassanak a kialakult helyzetről, voksolhassanak: a Fideszt akarják a jövőben, vagy sem.

A kijelző a közgyűlésen résztvevő képviselők szavazatát mutatja. Gál Roland nevénél - távollétében - sötét maradt a képernyő. Fotó: Ady Géza

Szabó Zsolt folytatta: úgy vélte, a polgármester nem burkolózhat hallgatásba a gyilkossági üggyel kapcsolatosan, majd megkérdőjelezte Gál Roland bizottsági tagságának és közbiztonsági tanácsnoki funkciójának a további legitimitását, illetve ő is hozzászólt a közvilágításhoz: már a projekt megkezdése előtt tudták, hogy a lámpák nem adnak majd elég fényt. A kivitelező vállal-e felelősséget? - erről senki sem beszél, mondta a PM-es képviselő.

Besztercei Zsolt is csatlakozott a közvilágítást bírálókhoz, a rossz látási viszonyokat okolta a balesetekért: rendőrök és polgárőrök védik a zebrákat, a gyalogosokat - ilyen sehol a világon nincs, mondta. „Lehet mérni a fényerősséget, de attól még nem lesz világos" - nyomatékosította véleményét a DK-s képviselő. A Petőfi utcai emberölési ügyben pedig azt kérte a fideszes városvezetőktől, hogy nyilatkozzanak, mert Dunaújváros lakóit nem elégíti ki a múlt héten kiadott háromsoros közleményük. A gyilkossági ügyben a rendőrség jár el, a törvények szerint. Besztercei javasolta: függesszék fel Gál Roland bizottsági tagságait, valamint tanácsnoki tisztségét mindaddig, amíg előzetes letartóztatásban van, és nem tudja teljesíteni feladatait.

Sajnálatos, hogy ilyen eset megtörténhetett a városban, hangsúlyozta Pintér Attila a bűntényre utalva, majd folytatta: először a Fidesznek kell tisztáznia a történteket, ám az biztos, hogy az ügy rányomja a bélyegét az egész közgyűlésre. Javasolta: letörölhetnék a testületre vetült árnyékot, ha a képviselők erkölcsi bizonyítványukat benyújtanák a hivatalnak a következő ülésig. A szocialista képviselő is elmondta véleményt a közvilágításról, utána a DPASE helyzetére kérdezett rá, valamint közölte: frakciójuk nem szavaz a közgyűlés feloszlatásáról, a felelősség a fideszeseké.

Tóth Kálmán őszinte megnyilvánulása sokakat meglepett: őt már rabosították, mert feljelentették, sírt miközben a rendőrségen ujjlenyomatot vettek tőle, fényképezték, közben azt hajtogatta, ártatlan vagyok. „Ha tiszták akarnak maradni, leteszik az asztalra az erkölcsit, mert a becsület a legfontosabb", mondta.

Jobbról: a közgyűlés munka közben - balról Szabó Zsolt. Fotó:Ady Géza

Szepesi Attila sem rejtette véka alá: ellene hat évig folyt eljárás, a végén bűncselekmény hiányában felmentették. Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme - hangsúlyozta az alpolgármester a Gál-esettel összefüggésben, a saját példája okán. Majd azzal folytatta: a labdarúgás utánpótlásért megtesznek mindent, de külön kell választani a sportegyesületet és a kft.-t, és amíg az utóbbi cég „lapjaiba" nem látnak bele, addig érte nem tesznek semmit, mert zsákbamacskára nem költhetik a közpénzt. Szepesi szerint a baleseteket nem lehet a közvilágításra fogni. A 280 milliós pályázat sorsát és másik 8 milliárdos pályázat kimenetelét kockáztatnák, ha idő előtt kicseréltetnének néhány lámpát. De egy hét múlva véglegesen lezárják a pályázatot, ami egyébként nem a világítás javulását célozta, hanem az energia-megtakarítást.

Cserna Gábor zárásként számos pozitívumot emelt ki az elmúlt hónap történéseiből, majd elmondta a Petőfi utcai gyilkossággal kapcsolatban cikkünk elején már leírtakat, hozzátéve: az ártatlanság vélelme megilleti Gál Rolandot mindaddig, amíg bűnössége bíróság előtt be nem bizonyosodik - az előzetes letartóztatásban lévő képviselő családja, Dunaújváros polgárai miatt nem támogatja a közgyűlés feloszlatására vonatkozó javaslatot. Úgy fogalmazott: „feladatok állnak előttünk, folytatjuk a munkát, amire felhatalmaztak bennünket".

Ezt követően egyenként, szóban nyilvánított véleményt minden képviselő: csak Pintér Tamás mondott igent - Pintér Tamás, Tóth Kálmán és Szabó Zsolt nem kívánt szavazni -, a többiek egyértelmű nemmel válaszoltak a közgyűlés feloszlatására. Öttel szemben kilencen nem értettek egyet Gál Roland funkcióinak felfüggesztésével. De az erkölcsi bizonyítvány benyújtását egyhangúan támogatta mindenki.

Gál Roland pozícióiról a döntés nem végleges. Este kaptuk a hírt: hétfőn rendkívüli közgyűlés lesz. Erről itt olvashatnak: Rendkívüli közgyűlés: hétfőn döntenek a bizottsági helyekről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!