Hírek

2016.01.13. 13:12

Cziger János úgy gondolta, szükség lehet fiatalokra a testületben

Dunaföldvár - A helyi önkormányzat legfiatalabb tagja lett Cziger János István, aki december 15-én vette át megbízólevelét, és tette le az esküt.

L. Mészáros Irma

A Takács Zoltán képviselő halála miatt megüresedett helyet a FIDESZ-KDNP jelöltjeként induló közgazdász végzettségű harmincegy éves fiatalember kapta. Jelenleg a pénzügyi és mezőgazdasági bizottság tagja is.

- Ünnepelt, amikor megtudta a hírt, hogy bekerül a testületbe?

- Nem, egy másik ember halálával megüresedett helyre kerülvén nem ünnepel az ember. Annak idején, a választások éjszakáján csodának tartottam. Nagyon elégedett voltam, hogy 936 szavazatot kaptam. Három nap elteltével kicsit bosszantott, hogy csak kilenc szavazat hiányzott, hogy az új testület tagja legyek.

- Miért indult a 2014-es önkormányzati választáson?

- Tenni szeretnék azért, hogy Dunaföldvár olyan település legyen, hogy húsz év múlva a fiam is itt akarjon élni. Gondolkodtam előtte, hogy függetlenként indulok, de Takács Zoltán mint a helyi Fidesz-csoport elnöke megkeresett, s felajánlotta a párt támogatását. Korábban négy éven keresztül a pénzügyi bizottság külsős tagjaként vettem részt az önkormányzat ügyeiben. Így van némi tapasztalatom, rálátásom. A testület nagy része régóta képviselő, úgy gondoltam, szükség lehet fiatalokra, hiszen gyorsan változik a világ.

Cziger János előtt édesapja a jó példa aki négy cikluson keresztül volt képviselő-testület tagja. Fotó: a szerző

- Korábban az iskolai vagy munkahelyi közösségekben is vezető szerepet töltött be?

- Kisgyerekként sokat fociztunk a grundon, s ott vettem észre először, milyen jól megy a játék, ha valaki összefogja a csapatot. Élveztem, ha irányíthattam. Ez volt az első siker. De háttérbe is tudtam húzódni, tudtam csapatjátékos is lenni. A helyi általános iskolában és a kecskeméti középiskolában kézilabdáztam. Majd a Corvinus Egyetemen a Studium Generale előkészítő tanfolyamba kapcsolódva éreztem, hogy jó dolog emberekkel, közösséggel foglalkozni. Az egyetem gazdálkodási szakán, környezet- és vidékfejlesztési szakirányon végeztem. Korábban ipari parki referens voltam, majd munkavédelmi koordinátorként dolgoztam egy építőipari cégnél. Március óta meg egy szövetkezeti tejtermelő tehenészetet vezetek, ahol tizenöt ember munkáját irányítom.

- Tősgyökeres földvári családból származik. Szülei nyugdíjasok. Édesanyja pedagógusként, édesapja a városgazdálkodás területén dolgozott. Bátyja állatorvos, nővére tanítónő. A család mit szólt a képviselői tervekhez?

- Támogattak, s most örültek. A családi háttér nagyon befolyásolt. Édesapám jó példa, az ő elvei szerint szeretnék én is élni. Négy cikluson keresztül Dunaföldvár képviselő-testületének tagja volt. Azt, hogy bekerültem, bizonyára a családnak köszönhetem, de most már saját tevékenységemmel bizonyíthatok. Ha a következő választáson is rám szavaznak a földváriak, azt már a saját számlámra írhatom.

- Pártszínekben indult a választáson. A párt-, vagy a várospolitikát tartja elsőrendűnek?

- Dunaföldvár város, a helyi közösség érdekében szeretnék tenni munkám során, a jó ügyek mellé állni. De azt gondolom, ha majd az emberek érzik ezt, akkor az általam képviselt pártnak is támogatói lesznek. Hiszen a Fidesznek is így használok a legtöbbet.

- Milyen ügyeket tart fontosnak a város életében?

- Az elsődleges, hogy a település érdekében kell dolgozni. Én is azt vallom, amit képviselőtársam mondott: Merjünk nagyot álmodni! Bár nagyon féltem a város pénzét, mégis fontos szabad utat adni a fejlesztések tervezésének. Fejleszteni kell, amennyit csak lehet. Úgy látom a testület is ezt akarja. Szerencsére a megnövekedett iparűzési adóból több pénzzel gazdálkodik a testület, de a pályázatok meghatározzák az irányt, a lehetőséget. Olyan világot élünk, ahol azt kell fejleszteni, amire pénzt adnak. Egy új tornacsarnok, illetve szálloda építése időszerű lenne, a művelődési ház helyzete is katasztrofális, és sok más ügyben is el kell indulni. Bár kissé óvatos és pesszimista vagyok, de mégis fejleszteni kell.

- Mennyire követi vagy tér el a Takács Zoltán által képviselt értékektől?

- Konkrétan nem követtem az ő tevékenységét. Azt tudom, hogy én minden dunaföldvári érdekében fogok dolgozni. Takács Zoltán javasolt engem korábban az alapszervezet egyik alelnökének, s akkor egyhangúlag meg is választottak. Most az elnökválasztáson három szavazattal alulmaradtam Jákli Mihállyal szemben.

- Magánéletéről is elárul valamit?

- Cecei származású feleségem számviteli szakügyintéző, mérlegképes könyvelő. Másfél éves kisfiammal most otthon van. Nagyon szeretnék három gyereket. Dunaföldváron remekül érzem magam, élvezem az életem. Édesapámnak sikerült, hogy mindhárom gyermeke családostul itt lakik. Ha azt szeretném, hogy az én gyerekeim is itt éljenek, s ne akarjanak más városba, vagy külföldre menni, azért most kell tennem - képviselőként is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!