Hírek

2015.08.27. 14:50

Legnagyobb álma vált valóra Hajdú Eszternek, amikor felvették a Zeneakadémiára

Dunaújváros - Egy ifjú dunaújvárosi tehetséggel beszélgettünk közelmúltbeli sikereinek apropóján, ugyanis harmonikásként az országban egyedül ő nyert felvételt a Zeneakadémiára.

Braun Dorottya

Egy francia sanzont hallgatva lelki szemeink előtt általában egy idősebb bácsi húzza a harmonikát, miközben szerelmesen Párizs utcáin sétálgatunk. Pedig ez a klasszikus sztereotípia napjainkban már igencsak kezd divatjamúlttá válni. Európában egyre több fiatal, köztük fiatal hölgy kap kedvet ahhoz, hogy kipróbálja a gombos vagy billentyű harmonikát, ugyan hazánkban még közel sem számít megszokott jelenségnek. Városunk egyik újabb ifjú büszkesége, Hajdú Eszter mesélte el nekünk, hogy néhány hónappal ezelőtt teljesült az álma; felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, vagy ismertebb nevén, a Zeneakadémiára.

Hajú Eszter már kislányként is tudta, hogy zenei pályára szánta az élet
Fotó: Zsedrovits Enikő

Eszter története tíz évvel ezelőtt, nyolcéves korában kezdődött, amikor testvére elkezdett szaxofonozni és rájött, hogy ő is nagyon szeretne elkezdeni egy hangszeren játszani. Eredetileg a zongora volt neki a legszimpatikusabb, azonban a jelentkezésnél kiderült, hogy az akkor induló kurzusokat már mind betöltötték. Két lehetőséget kínáltak fel neki, a furulya vagy a harmonika között választhatott. Édesapja és egy francia sanzon hatására végül a harmonika mellett döntöttek, így az első öt évben billentyűs harmonikán kezdett el játszani. Elmondása szerint annak idején elég sokan meg is lepődtek ezen, hiszen nem szokványos jelenség egy kislányt harmonikával látni. A következő öt évben már gombos harmonikán fejlesztette tudását, majd szüleitől megkapta élete első hangszerét is.

A következő években a Mészáros Melinda tanárnő óráira járt a Sándor Frigyes Zeneiskolába és elérkezett az első versenyek és az első sikereknek az időszaka is. Az egyik versenyen ismerte fel tehetségét jelenlegi tanára, Ernyei László okleveles harmonikaművész is, aki nem mellesleg főiskolai adjunktus a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékén. Ahogy teltek az évek közben Eszterben is kezdett képet ölteni a gondolat, hogy neki zenei irányban kellene tovább tanulnia. El is határozta, hogy a Bartók Béla Konzervatóriumba szeretné folytatni középiskolai tanulmányait. Ám végül szülei és egy ismerőse hatására mégis egy másik intézmény, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola mellett döntöttek. El is repültek a középiskolás évek és Eszter a rengeteg trombitás, zongorista és szaxofonos között egyedüli harmonikásként végezte el középiskolai tanulmányait. Gondolkozott azon is, hogy ötödévre maradjon esetleg az iskolában, de végül úgy döntött, hogy felvételizik a Zeneakadémiára. Családjával együtt hihetetlenül boldogok voltak, amikor kiderült, hogy felvételt nyert az intézménybe.

Jövőbeli terveiről Eszter azt is megosztotta velünk, hogy harmadik évben szeretne kimenni Franciaországba vagy Belgiumba félévre, ahol autentikusabb környezetben még jobban elsajátíthatja a harmonikázás fortélyait. Ezután pedig az akadémia kétéves mesterkurzusát is szeretné elvégezni. Reméljük, hogy még sokat fogunk hallani városunk fiatal tehetségéről.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a magyar zenei felsőoktatás intézménye, amelyen fennállása óta a zenei élet olyan ikonikus alakjai oktattak, mint Erkel Ferenc, Bartók Béla vagy Kodály Zoltán. Az akadémia épületét néhány évvel ezelőtt felújították, azóta egyike Budapest legismertebb épületeinek, amely egyúttal a hazai hangversenyélet legjelentősebb helyszíne.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!