Hírek

2015.07.08. 18:43

Biztossá vált a költözés - A bánkis diákok az új tanévet a főiskolán kezdik

Dunaújváros – Sajtótájékoztatón ismertette az elmúlt fél év munkáját szerdán dr. Galambos Dénes, országgyűlési képviselő.

Gallai Péter

A következő tanévet már nem itt kezdik a bánkisok, hanem a Dunaújvárosi Főiskola korszerű és minden igényt kielégítő épületeiben

Az eseményen jelen volt Cserna Gábor polgármester is, aki menet közben kapta azt a hírt, ami miatt mindenképpen ezzel kezdjük tudósításunkat. Eszerint hivatalossá vált, kezdődhet a Bánki iskola átköltözése a főiskolára. – A Dunaújvárosi Főiskolához kancellárja arról tájékoztatott, hogy most érkezett meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának levele, ugyanis július elsejétől átkerültek a szakképző intézmények ehhez a tárcához az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ebben az áll, hogy indulhat a Bánki áttelepítése a campus falai közé, ahol nyugodt körülmények között, európai igényeknek megfelelő helyen folytatódhat a középiskola munkája. A DF a költözéshez hatvanhárommillió forintos támogatást nyert, de természetesen az önkormányzat is támogatja a székhelyváltást, amennyiben az szükséges – ismertette a részleteket a városvezető. Cserna Gábor azt elmondta, hogy a tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program keretében szeptemberben érkezik Dunaújvárosba. amikor aláírják a megállapodást arról az uniós, 7.4 milliárd forintos fejlesztési forrásról, amit a település kap a kormány döntése alapján.

Dr. Galambos Dénes (balra), a térség országgyűlési képviselője és Cserna Gábor polgármester
Fotó: Ady Géza

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő összefoglalta munkáját, amely az Országgyűlés tavaszi ülésszaka alatt, július 16-ig történt, de szóba hozta a görög eseményeket is, s kiemelte: ha nincs a 2010-es kormányváltás és azon az úton megyünk tovább, mint amit akkor az IMF diktált volna nekünk, akkor most ugyanilyen, vagy talán még rosszabb helyzetben kellene válságot kezelni, mint most Görögországban.

- Ám örömmel mondhatom, hogy a magyar reformok működnek, a gazdaság az egyik legnagyobb növekedést produkálja Európában. Húsz éve nem volt ennyi foglalkoztatott, ez 4,1 millió embert jelent, és ötven éve nem volt ilyen alacsony az infláció hazánkban kezdte értékelését, majd saját munkájára térve elmondta, hogy az Országgyűlés két bizottságában, a gazdaságiban és a törvényalkotásiban segíti a munkát. Utóbbiban az első fél évben közel száz törvényjavaslatot tárgyaltak. A képviselő többek között felszólalt a szerencsejátékot módosító törvénnyel kapcsolatban a játékosok és családjuk védelme érdekében. Dunaújvárosi képviselőkén kiemelkedő számára a sport, ezért megtisztelő feladatként a 2017-es hazai vizes világbajnokság fontos előkészítő munkáját kapta.

Majd a körzet konkrét eredményeit ismertetve kiemelte, hogy Ercsi összesen négyszázötvenmillió forintot kapott, kormányzati és pályázati pénzekből. Egészen friss hír, hogy Perkáta, Adony, Pusztaszabolcs és Iváncsa megnyert egy közel ötvenmilliós pályázatot, amelynek révén önkormányzatok, civil szervezetek és polgárőr egyesületek kisbuszokat vásárolhatnak. S Nagyvenyimen is százötvenmilliós forintos energetikai beruházás valósult meg - tette hozzá.

Cserna Gábor hangsúlyozta, hogy dr. Galambos Dénessel ha másként nem, akkor telefonon hetente legalább egyszer egyeztetnek, kifejezetten a Dunaújvárost érintő kérdésekben.

- Eredményes és hatékony ez a munka, de ami talán még fontosabb, hogy képviselő úr önként bevállalt egyfajta koordinátori szerepet a város legnagyobb foglalkoztatóival, de igaz ez a főiskolára is, a térség szellemi bázisára, hiszen a város vezetése a napi operatív munkával van elfoglalva.

Híresztelések menekültekről

A képviselő beszélt a menekülthullámról és a biztonsági határzárról is. Lapunk kérdésére, miszerint egy napvilágot látott cikk szerint az ország tizenhat városában az üresen álló, egykori laktanyákba menekülteket telepítenének, így Mezőfalvára és Dunaújvárosba is, dr. Galambos Dénes azt mondta: - Sem kormány, sem tárca, sem frakció szinten nincsen tudomásom ilyen elképzelésről. Ami ráadásul ellentmondana annak, hogy nem itt akarjuk tartani ezeket az embereket, hanem visszairányítani azokba az országokba, ahonnan jöttek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!