Hírek

2015.03.05. 17:45

Költségvetés: gyermekétkeztetésre jóval több jut az idén

Dunaújváros - Visszatérünk a város idei költségvetésére néhány gondolat erejéig, mert számos olyan tétele van, amely érinti az embereket, érdekli a közvéleményt.

Körmendi Erzsébet

A gépjárműadóról szóló törvény alapján a gépjárműadó 40 százaléka és az ehhez kapcsolódó bírságból, pótlékból származó bevétel 100 százaléka az önkormányzatot illeti meg. A területi felügyelőség által a környezetvédelmi bírságok összegének 30 százaléka, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási bevétel 100 százaléka marad helyben. A közlekedési szabályszegés behajtásából, illetve végrehajtásából származó bevétel 40 százaléka, a közterület-felügyelő által kiszabott közigazgatási bírság teljes egésze a város kasszáját gyarapítja.

A közszolgálati tisztviselők illetményalapja változatlan marad a múlt évhez képest: idén is 38 ezer 650 forint. A közszféra cafetéria-juttatása éves szinten 200 ezr forint, a havonta adható bankszámla-hozzájárulás pedig legfeljebb ezer forint lehet. A közalkalmazottak illetménypótlék számításának alapja sem változott 2014-hez képest: 20 ezer forint. Törvénymódosításhoz igazodva a szociális temetést 2016. január elsejétől vezetik be.

A kis összegű követelések értékhatára 100 ezer forint.

A közbeszerzésekről szóló törvényhez kapcsolódó értékhatárok is szerepelnek az önkormányzat 2015. évi költségvetésében. Árubeszerzés esetén 8 millió forint, építési beruházás esetében 15 millió forint, szolgáltatási megrendelésekor 8 millió forint felett kell közbeszerzési eljárás keretében dönteni.

Tovább javul a bölcsődék finanszírozása - áll a város idei költségvetésének szöveges részében
Fotó: Ady Géza

Érdemben több forrás jut az óvodai nevelést biztosító eszközök és felszerelések beszerzésére, a feladatellátásra szolgáló épület folyamatos működtetéséhez, jelentős többlet lesz a gyermekétkeztetési feladatokra, valamint tovább javul a bölcsődék finanszírozása, áll a mérleg szöveges részében. A segélyezésről az eddigihez képest sokkal nagyobb mértékben helyben születhet döntés. A helyi ismeretek kiaknázása érdekében a rendszeres szociális segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési támogatás jelenlegi formájában nem működik tovább, ezek a jövőben az önkormányzati segélyezésbe épülnek bele. Központi döntésen alapuló változás: a foglalkoztatást helyettesítő támogatás helyett bővülő közfoglalkoztatási programot kínál a kormány az embereknek.

A jelentős iparűzési adóval rendelkező településeket továbbra is sávosan növekvő mértékben, az eddigihez képest is erőteljesebben terheli a beszámítás: ami a következőt jelenti: az iparűzési adó meghatározott összeg feletti része sávos mértékben az államhoz kerül át a Dunaújvárostól is.

Idén szeptemberétől a gyermekek korai fejlesztése érdekében három éves kortól kötelező lesz az óvoda. Kedvező adat az intézményekben dolgozóknak: 2017-ig minden évben, így jövőre is emelkedni fog a pedagógusok bére.

A bürokrácia ellen újabb lépések várhatók idén: csökken az ügyintézési határidő a jelenlegi 21-ről, az általános 15 napra, ami legfeljebb 15 nappal hosszabbítható majd. Ősztől több kormányablak lesz, ahol nemcsak közigazgatási szolgáltatásokat nyújtanak majd, hanem szerepük lesz az új pénzügyi rendszerben és az új nemzeti közmű-szolgáltatási rendszerben is.

A gyermekvédelmi törvényhez kapcsolódóan a támogatás idén gyermekenként 5.800 forint, a pótlék gyermekenként 8.400 forint. A szociális törvény alapján a lakásfenntartás egy négyzetméterre jutó költsége idén 450 forint havonta, a szakértői díj pedig 20 ezer forinttal szerepel a költségvetésben. Az ápolási díj havi alapösszege 29 ezer 500 forint, a gyógyszerkeret 12.000 forint lehet minden hónapban, az eseti keret éves összegét 6 ezer forintban állapították meg.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!