Hírek

2015.01.23. 19:50

Február végéig lehet visszaadni a matricákat

Dunaújváros – Február elsejétől többek között a Pentele híd használata ismét díjmentes lesz. Aki csak ezért váltott matricát, az visszakérheti az árát.

Gallai Péter

Csütörtökön jelentette be Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, hogy miként módosul februártól az útdíjrendelet. Eszerint ismét ingyenesen lesz használható az M8-as autópálya Pentele hídja, amit január elsejétől csak a hagyományos, illetve az újonnan létrehozott megyei matricával – ebből ráadásul kettővel – lehetett használni. A módosítás nyomán, aki másutt nem szeretné igénybe venni a matricát, az visszaválthatja.

A visszatérítés kérdésében megkerestük a minisztériumot, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a tervek szerint február 28-ig lehet majd visszaváltani az ingyenessé váló szakaszok miatt megvásárolt vinyettákat. A részleteket a később megjelenő és hatályba lépő rendeletmódosítás pontosan leírja.

Térképen is bemutatták az ismét ingyenessé váló szakaszokat. Grafika: kormany.hu

Azonban a tárcánál arra is felhívták a figyelmet, a visszaváltás előtt érdemes átgondolni, hogy másutt nem lesz-e szükség rájuk. Mert arra is lehetőség van, hogy a híd miatt feleslegessé váló Bács-Kiskun megyeit „becseréljék" például egy Somogy megyeire, ha sűrűn járnak a Balatonhoz. Igaz, hogy február elsejéig még a régi szabályok vannak életben, de mint nem hivatalosan megtudtuk: „nem életszerű", hogy valaki a hátralévő pár napra vegyen úthasználati jogosultságot a Pentele hídra azért, hogy azután visszaváltsa. Egyébként is a januári időszakban mentesülnek a pót- és szolgáltatási díj megfizetése alól azok, akik jogosulatlanul használnak egy fizetőssé vált szakaszt és utólag beszerzik a megyei matricát.

Még egy fontos módosításról született döntés, miszerint minden megye matricája a szomszéd megye első csomópontjáig lesz érvényes, méghozzá iránytól függetlenül, ezért érdemes figyelni majd a hamarosan kikerülő friss térképeket.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató pénteken azt közölte: – Ügyfeleink a készülő rendeletmódosítás kapcsán feleslegessé váló megyei matricáikat az új előírások hatályba lépése után válthatják vissza. A NÚSZ Zrt. jelenleg azon dolgozik, hogy ezt minél egyszerűbbé tegye az ügyfelek számára, és keresi a szokásos ügyintézési formáknál kényelmesebb megoldásokat. A konkrét részletekkel kapcsolatban a rendelet módosításáig további tájékoztatást nyújtunk.

A Dunaújvárosban élők számára ez nem okoz majd nagy problémát, ugyanis a NÚSZ a településen rendelkezik ügyfélszolgálati irodával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!