Hírek

2014.11.27. 18:25

Tranzit az élet felé - 32 ember esélyt kapott

Dunaújváros - Nagyon sok munkába és pénzbe került, de harminckét ember esélyt kapott a komoly életre!

Pekarek János

Több mint másfél esztendős: húsz hónapos projektjét zárta le a Dunamenti Regionális Népfőiskola. Legalábbis csütörtökön rendezték az Újtelepi Tranzit elnevezésű program zárókonferenciáját a Dunaújvárosi Főiskola Semmelweis utcai kollégiumának úgynevezett Kék Szalonjában - de maga a projekt még folytatódik. Az adminisztrációt december 31-ig kell lezárni, viszont a pályázatban kötelezően előírt utánkövetés , amikor a projektben részt vett emberek sorsát figyelik tovább, még öt hónapig tart.

Márpedig van mit figyelni: harminchat hátrányos helyzetű embert igyekeztek felzárkóztatni és szakmára tanítani az Újtelepi Tranzit során. Rendkívül bonyolult munka volt ez, sokszor a résztvevők magánéletében is is segíteni kellett. Harmincketten sikeres vizsgát tettek!

Partnerek egymás mellett: (balról) Horváth József, a CUKÉP Kft. ügyvezetője, dr. Kántor Károlyné, a népfőiskola igazgatója, Gallai Attiláné, a Ferrobeton Zrt. humánpolitikai osztályvezetője, Hosszú János, a dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke (Fotó: Ady Géza)

 

Szokatlanul nehéz projektet valósítottunk meg, szokatlan kiírással és elvárással – mondta összefoglaló beszédében dr. Kántor Károlyné, a Dunamenti Regionális Népfőiskola igazgatója az Újtelepi Tranzit tegnapi zárókonferenciáján. E tranzit célja az volt, hogy hátrányos helyzetű fiatalokat szakképesítéshez juttassanak és foglalkoztassák őket. A projekt, amelynek az Európai Unió által folyósított összege harminchat résztvevőre 122 millió 240 ezer forint volt.

Ami soknak látszik – jegyezte meg Kántorné, – de csak látszik. Hiszen a projekt három elemből állt: felzárkóztató képzésből és fejlesztésből, foglalkoztatásba ágyazott szakképzésből és pszichoszociális szolgáltatásokból. S ne gondolja az olvasó, hogy az utóbbira nem volt szükség! Olyan emberekkel dolgoztak az Újtelepi Tranzit szervezői és partnerei, akik vagy még soha nem illeszkedtek be egy munkahelyre, nem szokták meg a kellő időben érkezést, a fegyelmezett, koncentrált munkát, sokszor hiányzott a megfelelő, szülőivagy saját családi hátterük, vagy ez a család is támogatásra szorult. A tranzit projekt munkatársai, különösen a mentorok (akik között fiatal hölgyek is voltak) naponta ellenőrizték, hogy megérkezett-e a diák a munkahelyére, ha nem, miért nem, s volt, hogy utánamentek, felkutatták, merre jár. Még fizikai felmérésükkel és sokszor a fizikai állapotuk feljavításával is törődni kellett, nem beszélve az esetenként az általános hetedik osztályából kimaradt jelöltek tudásának felzárkóztatásáról. Így lett sikeres a héttagú projektszemélyzettel dolgozó  Újtelepi Tranzit. Kántorné megemlítette, hogy a projekt szokatlansága abban is állt, hogy a sikeres vizsga után el kell érni: a pályázat kiírói százszázalékos integrációt várnak el, legalább öt hónapot kell dolgoznia minden egyesrésztvevőnek. Különben vissza kell fizetni a képzés árát... Ezért a projektgazda a felelős. A siker pedig egyértelmű: a tranzit nyolc résztvevője már érettségizni akar!Nagy Viktória, a projekt szakmai vezetője elmondta: a projekt résztvevőit Dunaújvárosból és tizenhat környékbeli településről választották ki, Előszállástól Perkátáig. Ehhez 211 embert szólítottak meg.

A harminchat résztvevő kétféle szakmát tanult az Európa Edukáció Kft., a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat és az előszállási CUKÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft., valamint a Ferrobeton Zrt. segítségével. Mégpedig: betonszerkezetkészítő és betonelemgyártó, illetve kőműves és hidegburkoló szakmát. A felzárkóztatás mellett életvezetési tanácsadás is szerepelt a programban (mint elhangzott, sokan a résztvevők közül csak rövid távra gondolkodtak, az adott napnál több nemigen érdekelte őket), de családi kirándulásokat is beiktattak a tranzitba. Ahogyan a konferencián elmondta Tóth-Lukács Rita, a helyi munkaügyi kirendeltség vezetőhelyettese: a legtöbb munkanélküli azok közül kerül ki, akiknek nincs szakmájuk. A nyolc általánosból kimaradók és gimnazisták, szakközépiskolások közül...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!