Hírek

2014.11.14. 16:15

Jó példát mutatnak a pedagógusok a kicsiknek

Nagykarácsony - Most már a nagykarácsonyi Örökzöld Óvoda is csatlakozott a megye harminc füstmentes óvodájához.

Körmendi Erzsébet

A dohányosok 90 százaléka a 10-18 éves kora között szívta el első cigarettáját, és szokott rá a dohányzásra – derült ki számos felmérésből. Ismert az is, hogy a dohányos szülők gyermekei ki vannak téve a passzív dohányzás ártalmainak, gyakrabban betegek, több a tüdőgyulladásos, az asztmás gyerek körükben. Ezért tartja fontosnak a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szerve, hogy már óvodás korban, az életkori sajátosságokat figyelembe véve, foglalkozzanak a dohányzás megelőzésével.

A nagykarácsonyi Örökzöld Óvoda vezetője, Szabóné Belovári Rita, dr. Müller Cecilia megyei tisztifőorvos és dr. Petrin László, a megyei kormányhivatal főigazgatója az ünnepségen. Fotó: kormányhivatal

Országosan is egyedülálló a „Füstmentes Óvoda" cím elnyerésére irányuló pályázat. Ezt a kitüntető címet az az óvoda veheti át évek óta, amelynek egyetlen egy dolgozója sem dohányzik, ezzel is jó példát mutatva a gyermekeknek. Dr. Müller Cecília Fejér megyei tisztifőorvos tájékoztatójában elmondta, hogy a megyében 30 „Füstmentes Óvoda" van. A kitüntető címeket azért most adták át, mert november 21-én lesz a „Ne gyújts rá!" világnap, amikor a dohányzás káros hatásaira mutatnak rá.

A kitüntető plaketteket az óvodavezetőknek dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója nyújtotta át. Személyes hangú köszöntőjében hangsúlyozta: a megyei kormányhivatal szakmai műhelyként is működik, ahonnan olyan példamutató kezdeményezések indultak el, mint a füstmentes program. Az ünnepségen hét intézmény, köztük térségünkből a nagykarácsonyi Örökzöld kapta meg a Füstmentes Óvoda kitüntető plakettet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!