Hírek

2014.10.26. 16:25

"Az ég a bátrakat szereti" - Ejtőernyősök és repülők emlékműve

Felavatták szombaton az elhunyt repülős és ejtőernyős sportolók emlékművét a baracs-kisapostagi sportreptéren.

Pekarek János

A baracs-kisapostagi sportreptér bejáratánál látható, felújított MiG-15-ös vadászgép előtt áll az az emlékmű, amelyet a Dunaferr Repülőklub halálos balesetet szenvedett tagjainak, illetve a repülőtéren elhunyt sporttársaknak az emlékére állítottak. A kegyhelyet szombaton délelőtt avatták fel, az áldozatok hozzátartozóinak, a klubtagoknak, a repülés, ejtőernyőzés szerelmeseinek jelenlétében.

Az emlékmű leleplezése: Várai Róbert baracsi, Horváth Zsolt földvári és Nagy Attila kisapostagi polgármester (Fotó: A szerző felvétele)

Az emlékművet a Dunaferr Repülőklub ultrakönnyű repülőgépes szakosztályának kezdeményezésére állították. Mint lapunkban is megírtuk, idén májusban e szakosztály két sportolója veszítette életét a baracs-kisapostagi reptéren, repülés közben. Ez inspirálta a klub tagjait, hogy méltó emléket állítsanak mindazon dunaújvárosi repülőknek és ejtőernyősöknek, akik halálos sportbalesetet szenvedtek ezen a repülőtéren, vagy valahol másutt az országban, illetve azon nem klubtag sporttársaknak, akik e repülőtéren veszítették életüket a klub és a repülőtér létrehozása, azaz 1960 óta.

Tizenöten vannak: mindannyiuk neve felkerült a reptér bejárata mellett látható MiG-15 típusú veterán vadászgép előtt elhelyezett emlékműre, amely egy földbe fúródott repülőgép-vezérsíkra emlékeztet.

Az egyik elhunyt pilóta hozzátartozói: Német Jánosné, Német Éva és Katona György az emlékmű gfelavatása előtti pillanatokban a repülőtéren (Fotó: A szerző felvétele)

Loskai László, a Dunaferr Repülőklub elnöke az ünnepséget megnyitó, rövid beszédében hangsúlyozta: azoknak emelték ezt az emlékművet, akik utolsó felszállásukról többé nem tértek vissza. S azért emelték, hogy az utókor tanuljon az elhunytak példájából. Ezután Várai Róbert, Baracs polgármestere emlékeztetett mindannyiunk ősi vágyára: arra, hogy a levegőbe emelkedjünk – s arra, hogy milyen könnyű megfeledkezni a vágy teljesülése közben a könyörtelen természeti törvényekről. Horváth Zsolt dunaföldvári polgármester, egykori vadászpilóta is azzal emlékezett társaira: a repülés egy csoda!

Az új repülős- és ejtőernyős emlékmű a régi MiG-15-ös tövében a baracs-kisapostagi reptér bejáratánál (Fotó: Ady Géza)

Dr. Hegedűs Dezső, a Magyar Repülő Szövetség nyugalmazott elnöke arra hívta fel a figyelmet: idén decemberben lesz 111 éves az emberi repülés – mégis nagyon kevés a repülőhalált halt sportolókra emlékező alkotás.

Az emlékművet a baracsi, a dunaföldvári és a kisapostagi polgármesterek leplezték le. Ezután a dunaújvárosi Széchenyi Gimnázium műsora következett, majd virágokkal emlékeztek a holtakra.

 

Tizenöt halott repülős, ejtőernyős

Az emlékműre felkerült nevek és dátumok: Azari Péter (1943-1960). Német János (1932-1962). Sipos Andor (1940-1962). Görbicz Károly (1948-1976). Kiss Zoltán (1943-1977). Dobi Dénes (1943-1980). Hódi László (1946-1982). Hámori György (1937-1983). Hamvai Gábor (1969-1986). Szekér József (1935-1994). Vásárhelyi Dezső (1936-1996). Gedeon Ferenc (1959-1996). Rabnecz Gábor (1957-2005). Berkes Zsolt (1970-2014). Komócsi Zoltán (1970-2014).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!