Hírek

2014.09.25. 21:05

A parlament elfogadta az elszámolási törvényt

Dunaújváros - A szerdán elfogadott elszámolási törvényről adott tájékoztatást dr. Galambos Dénes a térség országgyűlési képviselője.

Várkonyi Zsolt

Szerdán a parlament elfogadta az úgynevezett elszámolási törvényt, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseikkel. Ennek részletszabályait a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állapítja majd meg. A törvény banki kamatmoratóriumot is bevezet legkésőbb 2016 áprilisáig.

A jogalkotási munkában, a parlament jogi bizottságának tagjaként részt vett dr. Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője is. Nagyon fontos állomásához jutott el a magyar parlament törvényhozása, mondta a képviselő, visszautalva arra, hogy ez a folyamat akkor kezdődött, amikor az országgyűlési választásokra készülve a Fidesz-KDNP arra a határozott álláspontra helyezkedett, hogy a választásokat követően a devizahitelek rendezése érdekében azonnal törvényhozási lépéseket tesz.

A deviza- és forinthitelek elszámolása a – törvény értelmében – a bankok kötelezettsége. Fotó: Bajusz György, Ady Géza

– Az akkor tett ígéretünknek megfelelően a szerdai napon a törvényalkotás egy új szakaszához érkeztünk, amelynek során a deviza- és forinthitelek elszámolása a bankok részére kötelezettséggé vált – mondta dr. Galambos Dénes. Az elszámolási módszertan főszabálya, hogy a fogyasztót olyan helyzetbe kell hozni, mintha a szerződéskötés időpontja óta a törvényes árfolyamon és a szerződéskötéskori, eredeti kamatszinten történt volna az elszámolás. Ha a tartozást devizában határozták meg, a túlfizetést is át kell váltani az adott devizára. Ennek során a túlfizetést is azon az árfolyamon kell elszámolni, amelyen a pénzügyi intézmény a törlesztést, vagyis a túlfizetéshez kapcsolódó kamat- és tőketörlesztést átváltotta.

A törvény értelmében a magyar bankoknak minden magánszemély által felvett deviza- és forinthitel szerződés minden egyes forintjával el kell számolniuk, így a lakáshitelekkel, a szabadfelhasználású jelzáloghitelekkel, az autó- és fogyasztási hitelekkel is. A bankoknak minden egyes szerződés esetén ki kell mutatniuk, hogy mennyi volt a fogyasztók túlfizetése az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt.

Az elszámoltatások időpontját a törvény tartalmazza: ennek értelmében a devizahitelekkel 2015. januárban és februárban, a forinthitelekkel pedig augusztusban, illetve 2016. áprilisban kell elszámolniuk a bankoknak. Ezt követően fognak csökkenni a törlesztőrészletek. A törvény egyúttal október elejétől a kamatemelési moratóriumot is kimondja. Dr. Galambos Dénes arra kéri a deviza- és forinthiteleseket, hogy kövessék figyelemmel a következő időszak történéseit és figyeljenek oda a bankoktól érkező értesítésekre, éljenek a jogaikkal.

SZERINTEM

A devizahitelezés a magyar családok mintegy egyharmadát érinti. Egy biztos: a törvény által szabályozott körbe tartozó érintettek jól járnak, mondhatnánk. Mégsem mondjuk, mert őket évekkel ezelőtt átverték. A világ rendje most áll helyre. Ne legyenek azonban illúzióink: a bankok nem „kedves nővérek", keresik annak a lehetőségét, hogy veszteségeiket csökkenthessék.

A családommal a szerencsésebbek közé tartozunk, mert nekünk már nincs hitelünk. Az eljárás azonban, amellyel az embereket, családokat „tévedésbe ejtettek", akiknek el kellett adniuk a házukat, autójukat, a „lelküket", hogy megszabaduljanak ettől a tehertől, nos őket már nem lehet igazán kárpótolni. A szándék jó, következhet az elszámolás után az elszámoltatás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!