Hírek

2014.08.21. 14:00

Befejező fázisához érkezett az I. számú nagyolvasztó felújítása

Evgeny Tankhilevich cégvezető és Stefan Mráz, a Termostav-Mráz s.r.o. elnöke április 18-án írta alá az ISD Dunaferr Zrt. I-es nagyolvasztójának felújítására vonatkozó fővállalkozói szerződést. Ezzel az eseménnyel kezdődött a kohó régen várt felújításának legintenzívebb fázisa, amelyet hosszú előkészítési időszak alapozott meg.

Szirmai György

A berendezés leállítására a technológiai rend szerint, az előzetes terveknek megfelelően 2013. január 22-én került sor. Ezt követően megtörtént a kohó lehűtése, és a berendezés teljes leválasztása az energetikai rendszerről. A főcsatorna tűzálló bélésének eltávolítása után a csatornapáncél kiemelése és a kohópáncél bontási szükségleteknek megfelelő kivágása következett. A karbonblokk áttörésével megnyílt a lehetőség a kohóban lévő leállási elegy összeégett diókoksz kikaparására. A munkavégzés a fúvószerelvények szétszedésével, majd a hűtőlapok vízvezetékeinek elvágásával folytatódott. A kiszolgáló területeken bunkersor, léghevítő csarnok is párhuzamosan zajlott a saját létszámmal végzett bontási tevékenység. Az előkészítő műveletek kiemelt mozzanata volt az is, amikor az úgynevezett meredvényt (nyersvas és salak keverékének kihűlt olvadékát) robbantással aprították fel tavaly júniusban. Az átépítési munkálatokhoz kapcsolódóan idén tavasszal folyamatosan érkeztek a szükséges építőanyagok, a beépítendő fő berendezések a gyár területére. Már korábban megtörtént a kohófenék, a medence kialakításához szükséges karbonblokkok átvétele.

Fotó: ISD Dunaferr

Április 9-én újabb látványos szakaszhoz érkeztek az előkészületek: az ukrajnai Azovmas gépgyárból vasúti kocsikon megérkezett a torokzárszerkezet több, hatalmas méretű eleme (kiskúp, nagykúp, kistölcsér, nagytölcsér és kúpszár).

Mindeközben folyamatosan zajlottak az egyeztetések a tulajdonos, a menedzsment, az érdekképviseletek és a kormány illetékesei között az újraindítás lehetőségeiről.

A Termostav-Mráz szakemberei már nem ismeretlenként jöttek Dunaújvárosba, hiszen 1997-ben ez a cég végezte a I., majd 2001-ben a II. nagyolvasztó átépítését is. A szlovákok első, mintegy negyvenfős csoportja május 16-án vette át a területet, és ezt követően már ők folytatták az átépítést. A kivitelezés a bunkersori teendőkkel párhuzamosan acélszerkezeti munkákkal, a kohópáncél előszerelésével és egyéb előkészítő fázisokkal vette kezdetét. A kassai székhelyű cég dolgozói a szerződésben rögzítettek szerint végezték a munkálatokat. Kijavították a kohópáncél bontáskor kivágott és helyenként deformált részeit és beszerelték a hűtőlapokat. Kialakították a kohó belső, tűzálló falazatát, kicserélték a különböző részegységeket, egyebek közt a csapolónyílást, a főcsatornapáncélt és a fúvószerelvényeket. Megtörtént a léghevítők tűzálló falazatának részleges javítása és a forrószél tolózárak cseréje is.

A Temostav-Mráz július 12-én 11 órakor adta vissza a területet a magyar kollégáknak, akik ezt követően elkészítették a hűtőrendszer vízcsöveinek bekötését. Helyére került a torokzár (adagoló berendezés), elkészült a főcsatorna tűzálló betonbélése és jelenleg folyik a kohó tűzálló falazatának szárítása, valamint a berendezések üzemi próbája. A szárítás befejezését követően kezdődhet a kohó megtöltése és az üzembe helyezés, a ráfúvás előkészítése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!