Hírek

2014.08.28. 16:25

Jeges víz: A kórház főigazgatója is elfogadta a kihívást, de adakozott is

Dunaújváros - Az egész világot elérte, így hazánkba is begyűrűzött az Ice Bucket Challenge, azaz a jeges vizes kihívás. Ismert és ismeretlen emberek, közéleti személyek, sportolók, zenészek csatlakoznak a robbanásszerűen terjedő kezdeményezéshez, amelynek eredeti célja a jótékonykodás.

Gallai Péter

Az Egyesült Államokból származó akció (lásd keretes írásunk) mára világméretűvé vált, persze ennek köszönhetően sokszor a lényege veszik el, azaz csupán buliból önti le magát valaki, elfelejtve az eredeti célokat. Szerencsére sokan tudják mi a lényeg, s nem feledkeznek meg az adakozásról sem, ami talán nagyon sok emberben fel sem merült volna a mindennapok során.

Dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója a támogatás mellett a bevállalta a jeges vizes leöntést is. Fotó: Vass Tamás

Ám a kihívással kombinálva, főleg, hogy ismert emberek sokasága – Bill Gates, a facebook alapító Mark Zuckerberg, George Bush, hogy csak külföldi példákat említsünk – csatlakozott hozzá, sokat változtatott rajta, s „illik" elfogadni a felkérést, még ha a hidegzuhany el is marad az adakozás mellett. De fürdött már idehaza dr. Tállai András államtitkár, vagy Vujity Trvtko élő adásban. Számos olyan videót találni, ami dunaújvárosiakról szól. A kihívások sora többek között elérte Cserna Gábort, Dunaújváros polgármesterét is, aki Ongai Mária felkérését fogadta el. A városvezető a jeges fürdőt ugyan kihagyta, de természetesen az akció lényegét nem, azaz ő is adakozott, mint előtte oly sokan.

– Nem lepődtem meg, hogy valaki engem nevez meg, már vártam. Én a kezdeményezés karitatív részében vállaltam szerepet, így ötvenezer forintot ajánlottam fel a Jószolgálati Otthon Közalapítványnak, amelynek eszmeisége közel áll hozzám. A listámon a beteg kézilabdázó, Niki állt az első helyen, de őt külön százezer forinttal támogatom – fogalmazott a polgármester, majd a szabályok szerint kihívott három embert: Mádai Balázst, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Rideg Istvánt, a Petőfi iskola igazgatóját és dr. Mészáros Lajost, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatóját. Cserna Gábor hozzátette, három különböző területen dolgozó, vezető beosztásban lévő dunaújvárosira gondolt.

Dr. Mészáros Lajos két operáció között teljesítette a kihívást, s kollegái segítségével a jeges víztől sem kímélte magát: – Örömmel csatlakoztam a jótékonysági játékhoz, hiszen hasznos olyan szervezeteket támogatni, amelyek elsősorban az emberek egészségéért működnek. Választásom a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermek szívsebészetéi részlegére esett, ahol világszínvonalon látják el az újszülöttkori fejlődési rendellenességeket. Alapítványuknak ötvenezer forintot ajánlottam – fogalmazott az igazgató, aki elárulta: a profi videót készítő Vass Tamás is lemondott tiszteletdíjáról a nemes cél érdekében, így hetvenezer forintot utal. Ezúttal sem maradt el a kihívás, dr. Jobbágy Lajos, dr. Bazsa Sándor és Hum László lett a kiválasztott.

 

Nem olyan régen indult útjára az Ice Bucket Challenge nevű mozgalom, aminek az a lényege, hogy ha valakit kihívnak, akkor 24 órája van arra, hogy teljesítse. A kihívás egészen pontosan arról szól, hogy az illető vagy nyakon önti magát jeges vízzel, ezzel felhívva a figyelmet az ALS-ben vagyis egy halálos neurológiai betegségben szenvedőkre, vagy adományoz az ALS alapítványnak, esetleg mindkettő. Az eseményről videót kell készíteni, amit a közösségi oldalakra kell feltölteni. A kihívottnak lehetősége van arra, hogy megjelöljön további három embert a feladat teljesítésére. Természetesen nem kötelező ezt a szervezetet támogatni, mindenki maga választja meg, hogy milyen formában, mekkora összeggel szeretne jótékonykodni és azt kinek ajánlja fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!