Hírek

2014.07.16. 13:20

Szeretjük, de ritkán vásárolunk halat

A magyarok harmada évente csak egy-két alkalommal eszik halat. Hallétől a busafasírtig.

Egészséges, könnyű, fehérjedús a magyarok többségének ez jut először eszébe a halról, 32 százalékunk pedig kifejezetten szereti a halas ételeket.

Ugyanakkor, a témában végzett legutóbbi felmérés azt mutatja: évente csupán pár alkalommal kerül hal a tányérunkra, a valamivel több mint négy kilogrammos évi halfogyasztásunkkal pedig a rangsor legvégén kullogunk Európában.

Pedig az egészségügyi ajánlások szerint pozitív hatásai miatt érdemes hetente legalább kétszer halat enni.

Ennek ellenére megkérdezettek 44 százaléka heti, illetve havi rendszerességgel, 36 százaléka évente csupán néhány alkalommal, míg 11,1 százaléka évente egyetlen egyszer, zömmel karácsonykor eszik halat. Sokan még mindig idegenkednek a haltételektől, ezt bizonyítja, hogy a magyarok 8 százalékának soha nem kerül hal a tányérjára, és alig vannak olyanok alig a megkérdezettek fél százaléka, akik minden nap ezt az étket választják derül ki abból a felmérésből, amely a magyar lakosság halfogyasztási szokásait vizsgálta a közelmúltban.

- A legnépszerűbb ételek továbbra is a halászlé, a rácponty, a rántott illetve a sült hal, és valóban: karácsonykor és nyáron gyakoribb a halfogyasztás - mondta el a felmérést végző TrendInspiráció Műhely ügyvezető igazgatója, Dr. Törőcsik Mária.

Hozzátette: a megkérdezettek többsége könnyű, fehérjedús táplálékként gondol a halra, és legalább olyan egészségesnek véli, mint például a kefirt, a zöldségeket, gyümölcsöket.

Rájöttünk azonban, hogy a halat nem az egészségességéért eszik az aktív halevők, sokkal inkább az ízéért, valamint a könnyű emészthetőségéért. A halrajongók kiemelték még, hogy a hal változatosan elkészíthető, és remekül beleillik a diétába (A halhús fehérjetartalma magas, könnyen emészthető, teljes értékő fehérje. Alacsony energiatartalmát alacsony zsírtartalmának köszönheti, mely 1 7 százalék közötti attól függően, hogy száraz vagy zsíros húsú halról beszélünk.)

A halhús gazdag vitaminokban, elsősorban D-, E-, B-vitaminokban, különösen B12-ben.

Ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható: a halkonzervek kalciumban gazdagok, de jelentős a halak magnézium-, vas- és foszfortartalma is. A mikroelemek közül a szelén-, cink- és jódtartalom a fogalmazott az ügyvezető.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a magyar emberek közel harmada nagyon szereti a halas ételeket. Zömében a 40 évnél idősebbek, az aktív szellemi foglalkozásúak, a nyugdíjasok és a háromfős háztartásban élők tartoznak a halfogások kedvelői közé derült ki a felmérésből.

- A magyarok 18 százaléka kapcsol valamilyen negatívumot a halakhoz a leggyakrabban felhozott érvek között szerepel, hogy nincs jó szaga, szálkás és drágának tartják - árulta el dr. Törőcsik Mária. A kutatásból az is kiderült, hogy az EU-ban a portugálok, a norvégok és a spanyolok járnak élen halevésben, Magyarország az évi 4 kilogramm/fő halfogyasztásával a sor végén kullog.

A hozzánk hasonlóan, tengerrel nem rendelkező országokban is sokkal több hal fogy: a szlovákok például 8 kilót, az osztrákok fejeként évi 13 kilót halat esznek belőle. Az ajánlások szerint hetente legalább kétszer kellene halat enni, ez ugyanis jelentősen csökkentené a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát.

Egészségügyi okokból indokolt lenne tehát a halételek népszerűsítése, hogy az egy főre jutó halfogyasztás növekedhessen. A Halászati Operatív Program (HOP) amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul kiemelt feladatának tekinti, hogy a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek mindannyiunk asztalára.

A halfogyasztók és egyben a horgászok legnépszerűbb fajtája a ponty, nem véletlen, hogy a hazai haltenyésztésben-halászatban kifogott évi 20-22 ezer tonna hal közel hetven százaléka ponty.

A változó halfogyasztási szokásoktól a megszervezhető gyermekétkeztetésig

Egyre kevesebbszer kerül élő hal a szatyrunkba. Szeletben, filézve már keresettebb a friss hal.

- Nem zsíros, friss, egészséges, ízletes mutatja a rutinos, szakszerű mozdulatokkal alig pár másodperc alatt felszeletelt potyka húsát Ifj. Szalka József, a Piactéri Szalka Halszaküzlet vezetője akinek családja több mint három évtizede foglalkozik halkereskedelemmel.

- Az utóbbi években egy kicsit talán növekedett a halfogyasztás, ám változtak a fogyasztói szokások is. Egy népszerűbbek a frissen feldolgozott halak. A vásárlók zöme már a megpucolt, felszeletelt, filézett halat keresi. A népszerűségi listát továbbra is a ponty vezeti, de egyre többen választják az afrikai, vagy a szürke harcsát, a busát.

Szalkáék vállalkozása több településre mozgóbolt jellegű kiszállítással kínálja a halat, tapasztalataink szerint a fogyasztók korösszetétele is változott:

- Mint a halas ágazatban érdekelt, magam is szoktam böngészni az idevágó statisztikákat, felméréseket, számomra akad egy-két rejtély az adatsorokban, de tény, bíztató, hogy a fiatalok közül is egyre többen választják a halételeket. A hazai halfogyasztás döntő részét szerintem a törzsvevők adják, akik rendszeresen vásárolnak. Sok családban, háztartásban még mindig ünnepi ételnek számít a hal, ilyenkor rendre halászlé, rántott hal, rácpony kerül az asztalra - teszi hozzá.

A vállalkozás központja Soltszentimrén már található. A település óvodájában már megoldották, hogy a mélyfagyasztott tonhal helyett, friss, magyar termelőktől érkező filézett halhús tálaljanak a gyerekeknek. Szalka József szerint mindez Dunaújvárosban is megoldható lenne, és a közétkeztetési költségeket sem növelné, ám napi szinten juthatnának egészséges halételekhez a gyerekek.

Az üzletvezető maga is gyakran kísérletezik halételekkel.

- Kis módosításokkal szinte minden tradicionális fogás elkészíthető a halból. Legutóbb az idei Parász-Varázs gasztronómiai fesztiválon állítottunk fel egy magyar rekordot, több mint száz kilónyi harcsapacalt osztottunk szét, népszerűsítve a halfogyasztást. Többször is felvetettük, számos Duna-menti városnak megvan a saját halfőző rendezvénye, egy ilyen adottságú településnek, mint Dunaújváros is lehetne hasonló, akár a Parázs-Varázs mintájára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!