Hírek

2014.07.14. 18:15

A tervek szerint szeptemberben adhatják át a Rácalmáson készülő szoborcsoportot

Egyre nagyobb a zsúfoltság Rohonczi ROHO István rácalmási alkotótelepén. Az apostoloknál jártunk.

Szabó Szabolcs

Míg Miska huszár immáron hetedik esztendeje tűr napot és jeget, addig a művészteleppé lett egykori istállóban formálódnak ROHO és Apostag leendő apostolai.

- A minták már készen vannak, a műköves is dolgozik a tervek szerint szeptemberben adhatjuk át az Apostolok címet viselő szoborcsoportot. Az alkotás felállításához összesen tíz milliót forintra lenne szükség. Haladunk és bizakodunk - mondja ROHO, aki át is adja a szót Vas Jánosnak, a kezdeményezés egyik főszervezőjének.

- A Nemzeti Kulturális Alap eddig 5 millió forinttal támogatta a szoborcsoport felállítását, a Gólem Színház dunaújvárosi jótékonysági vendégjátékára is közel négyszáz jegyet sikerült értékesíteni, így közel 800 ezer forinttal gyarapodott a kassza. A történelmi egyházak képviselői is felajánlották támogatásukat, így bízunk benne, hogy szeptember közepén, az Apostagon rendezendő Ladik keresztény könnyűzenei fesztivál keretében megnyílhat a szoborpark.

- Apostag életében ez egy kiemelkedő kulturális esemény és lehetőség. Településünkön évszázadok óta békében éltek egymás mellett a történelmi egyeházak hívei, nem véletlen, hogy a község elnevezése is az apostolokra vezethető vissza. Apostag egyik kiemelt szelete a Magyar Zarándokútnak, így reméljük évente több ezren látogatnak majd el hozzánk. A már elkészült alkotásokat szemlézve elmondható, hogy ROHO remek munkát végzett - fogalmazott lapunknak Zakar Zoltán Apostag polgármestere.

A dunaújvárosi alkotót természetesen Miska huszár jövőjéről is kérdeztük:

- Az már eldőlt, hogy Pákozdra kerül a katona, a pontos helyszínt illetően még folyamatban vannak a tárgyalások. A település önkormányzata minden segítséget megad. Egy olyan helyet szeretnénk találni, ahol méltó otthonra lel rekordhuszár - felelte ROHO.

Miska nem lesz egyedül, mindez kiolvasható a már kész tervekből, hiszen az illetékesek egy kis ólomkatona-öntő műhelyt és látogatóközpontot is terveztek Miska mellé.

Miska és Apostolok tehát lassan útra kelnek Rácalmásról.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!