Hírek

2014.05.20. 14:13

Módosították a földtörvényt - Titkos regisztráció?

Mezőfalva - Idegenek földszerződése miatt módosították a földtörvényt a helyi földbizottságok kiiktatására és az idegen földszerzők titkos regisztrálására - nem kevesebbet állít Varga István üzletember.

V. Varga József

És mit mond a miniszter az idei friss törvény szerint? - teszi fel a kérdést Varga István, a Magyar Adófizetők Országos Szövetségének alelnöke, és egyből válaszol is rá. Tulajdonképpen azt, hogy idegenek földszerződése miatt módosították a földtörvényt a helyi földbizottságok kiiktatására és az idegen földszerzők titkos regisztrálására. Az agrárkamara veszi át a helyi földbizottságok feladatát, ami ellentétes a földtörvénnyel - teszi hozzá Ács Sándorné, a mezőfalvi székhelyű Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja.

A kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló idei törvény valójában egy saláta törvényt takar - húzza alá Varga. Három paragrafusa vonatkozik a földtörvénnyel kapcsolatos eljárásra. Az agrárkamarai törvényt azzal egészíti ki: ha a kamara jogosult valamilyen eljárásra, az azt jelenti, hogy első fokon a megyei, másodfokon az országos kamara járhat el. Ez a rendelkezés előkészítette, hogy az agárkamara veszi át a helyi földbizottságok feladatát - bár ez a földtörvénnyel ellentétes.

Varga István: Hamis az az állítás, hogy csak helyben lakó... (Fotó: FMH-archív)

Megszűnik tehát a helyi földbizottságok végső döntési joga, helyette az önkormányzat képviselő-testülete dönt megfellebbezhetetlenül. A kormány felhatalmazást kapott arra, hogy rendeletben szabályozza a helyi földbizottságok állásfoglalása elleni kifogások elbírálását, tehát az elvett jog másként gyakorlását - folytatja az alelnök. Az idei törvény kiegészíti és módosítja a múlt évi törvényt, mely a földtörvény hatálybalépésével kapcsolatos átmeneti szabályokról intézkedik. Egyebek közt kimondja, ha olyan vesz földet, aki nem rendelkezik magyarországi személyi azonosítóval (Nesze neked helyben lakó gazda! - jegyzi meg közbevetve az üzletember), annak egy tizennégy jegyű belső egyedi azonosítót kell képezni az ingatlan-nyilvántartásban, a földhasználati nyilvántartásban, valamint a földművesekről és a mezőgazdasági termelőszervezetekről vezetett nyilvántartásban - fejti ki Varga István.

A belső egyedi azonosítót kizárólag a hatóságokon belül lehet használni, nyilvánosságra nem hozható, így a tulajdoni lapokon sem tüntethető fel. Ezt az azonosító számot a tulajdonosa köteles megadni a hatósági eljárásban, de más esetben nem. Kiegészül a törvény, mely szerint a földhasználat során a magyar cégjegyzékszámmal nem rendelkező földhasználót egy tízjegyű azonosítóval kell ellátni hasonlóan csak belső használatra. A rendkívüli terjedelmű paragrafus a továbbiakban arról rendelkezik, mit kell feltüntetni a földforgalommal kapcsolatos szerződéseken, és ezen belül a személyi azonosítóval nem rendelkező vevő/eladó, használó a saját fentiek szerint generált számát csak akkor köteles feltüntetni, ha a hatóság azt részére megadta. Arról is intézkedik a törvény, hogy a jogosult által kikért elektronikus térinformatikai információban nem lehet feltüntetni ezeket a belső egyedi azonosítókat, és a nyilvános dokumentumokon is kizárja azok használatát.

A földtörvény és a vonatkozó átmeneti törvény módosítása, kiegészítése egyébként a liftek és mozgólépcsők hatósági engedélyezését, a honvédek jogállását rendező paragrafusok után következik a közlönyben, de még közéjük is besuvasztottak egy adózási törvénymódosítást. Ez a parlamentünk színvonala, ez a politikai osztály tragikus minősége - nem fukarkodik a kritikával az alelnök. És hogy e törvényről egy szó sem esett a választások előtt a kormány propagandájában, sőt azóta sem, az pedig a rossz lelkiismeret, a hazugság ékes bizonyítéka! - állítja. Ne feledjük - hívja fel végül a figyelmet Varga István -, hamis az az állítás, hogy csak helyben lakó... Akinek viszont nincs magyar regisztrációja, kap egy titkosat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!