Hírek

2014.02.07. 13:47

Aláírta az idei bérmegállapodást a Dunaferr a szakszervezetekkel

Elmondható: régen volt a városnak két ilyen jó napja egymás után, mint február hatodika és hetedike, azaz csütörtök és péntek!

Pekarek János

Csütörtökön – bár nem sikerült megvásárolnia a kormánynak a Dunaferr-t az orosz tulajdonosoktól – annyi mégis eldőlt, hogy továbbra is fejleszteni fogják a dunaújvárosi vasművet, és augusztus 20-ra üzembe helyezik az I. kohót! Vagyis: megmarad az alapanyaggyártás, a folyékony fázis! Emellett (jóllehet, virágnyelven) utaltak arra, hogy nem lesznek további elbocsátások az eddig bejelentett négyszázas kereten túl. Bár minden egyes emberért kár, de a hír mégiscsak a jobbak közé tartozik, az eddigiekhez képest.

Aláírták az ISD Dunaferr Zrt. 2014. évre szóló bérmegállapodását pénteken délelőtt a cég irányítói és az érdekképviseleti szervezetek vezetői.

A megállapodás egy héttel a kollektív szerződés szabta határidő, február 15. előtt született.Borbély Zoltántól, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökétől, a vasmű Központi Üzemi Tanácsa elnökétől megtudtuk: a megállapodás három fő részre bontható.

Ám ezek ismertetése előtt a szakszervezeti vezető hangsúlyozta: az idei bértárgyalások alkalmával az érdekképviseleteknek a vasmű mai helyzetében az volt a legfontosabb törekvésük, hogy mindent megtegyenek a munkahelyek megőrzése érdekében. Különös tekintettel az I. számú kohó átépítésére, mivel ennek hiányában akár háromezer ember munkahelye is megszűnhet a cégen belül. A vasmű továbbélése, vagyis a kohóátépítés szempontjából tehát a szakszervezetek elszánták magukat áldozatok meghozatalára is.

A pénteken született megállapodás első és talán legfontosabb része éppen a nagyolvasztóról szól. Eszerint az érdekvédők lemondtak mintegy 1,1-1,2 milliárd forintnyi juttatásról – cserébe azért, hogy újjáépítsék az I. kohót. A megállapodásban szerepel, hogy ha a nagyolvasztó nem üzemel szeptember elsején, akkor a cég ezt a pénzt visszafizeti a dolgozóknak.

Az összeg egyébként úgy jött ki, hogy az aktív dolgozók önkéntes nyugdíjpénztári céges hozzájárulását ötről három százalékra csökkentették az idén. Ugyancsak csökkentették a nyugdíjas vasműsök törzsgárda biztosítási kötvényeinek hozamát, mégpedig tizennégy ezer forintról tíz forintra. A megállapodás második része arról szól, hogy a cégvezetés vállalja: 2015. december 31-ig nem mondja fel a Dunaferr Társaságcsoport Kollektív Szerződését. Mivel a felmondás csak hat hónap múltán lép hatályba, ez annyit jelent, hogy a vasműben 2016. június 30-ig mindenképpen érvényes marad a mai kollektív szerződés.

Borbély szerint a mai viszonyok között nagyon fontos volt biztosítani a KSz által nyújtott védelmet. Végül a megállapodás harmadik része maga a béralku. Ennek értelmében idén július elsejétől 2 (kettő) százalékkal emelik a Dunaferrben a béreket és szociális juttatásokat. Ezt kiegészítő egyezség a felek között, hogy ha az idei infláció kettő, illetve kettő és fél százalék között lesz, akkor az infláció két százalék feletti részének megfelelő bértömeget egyösszegű jutalomként kifizetnek a cég dolgozóina jövő január elsejétől. Ha viszont az infláció eléri vagy meghaladja a 2,5 százalékot, akkor az efölötti résznek megfelelő százalékot ugyancsak jövő januárban, de 2014. július elsejéig visszamenően kifizetik béremelésként.

Megállapodtak a karácsonyi és szabadságos bérekről is. Idén a nyári pluszfizetést június 10-ig kell kifizetni – legalábbis százötvenezer forintig. Akinek ezt az összeget meghaladja a szabadságos bére, az a százötvenezer fölötti részt három egyenlő részletben, 2014. júliusában, szeptemberében és novemberében kapja meg. A karácsonyi béreket mindenkinek kifizetik egy összegben idén december 10-ig, vagyis a havi fizetéssel együtt.


Megmaradhat a mai létszám a vasműben

A Dunaferr fejlesztésében gondolkodik az orosz tulajdonos, amely a cég hosszútávú működtetésében érdekelt.

- A többségi tulajdonos orosz Vnyeskonombank nem az ISD Dunaferr Zrt. eladásában, hanem a cég hosszú távú működtetésében érdekelt Magyarországon, és olyan fejlesztésekben gondolkozik, amelyek a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve segítik magas hozzáadott értékű termékek előállítását - mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár, aki egyben az ISD Dunaferr Zrt.-vel való folyamatos kapcsolattartásra kijelölt megbízott, pénteken az MTI-nek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára csütörtökön tárgyalt a Vnyeskonombank vezetésével, a tárgyalásokon részt vett Czomba Sándor is.

Czomba Sándor kiemelte: a tárgyalásokon egyetértettek abban, hogy a kormány és az orosz tulajdonosi kör számára is a Dunaferr fejlesztése a legfontosabb feladat a következő években. A többségi tulajdonos az államtitkár beszámolója szerint elmondta azt is, hogy a termelés növelése mellett a szociális szempontokra is szeretnének figyelmet fordítani és a szakszervezetekkel jó együttműködésre törekszenek.

Az államtitkár szerint a csütörtöki tárgyalások után már adott az a keret, amely lehetőséget biztosít arra, hogy Dunaújvárosban a következő időszakban is fennmaradjon az acélgyártás. A kormány az Acélalapítványon keresztül segít a korábban bejelentett 400 fős létszámleépítésben érintetteknek, emellett olyan lehetőségeket keres, amelyekkel a kormány az európai uniós szabályokkal összhangban támogathatja a Dunaferrt.

Czomba elmondta: a kettes kohó kihordási ideje az idén lejár. Ugyanakkor legkésőbb augusztus 20-ra befejeződik az egyes kohó felújítása, s így a jelenlegi statisztikai állományi létszám hosszú távon megmaradhat - hangsúlyozta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!