Hírek

2014.01.08. 16:10

Folytatódik az átszervezés a vasműben

Folytatódik az átszervezés a Dunaferr-ben - aminek a vége várhatóan újabb emberek elbocsátása lesz. Újabb átszervezési menet kezdődött a vasműben az óév végén és az újév elején.

Pekarek János

Újabb átszervezési menet kezdődött a vasműben az óév végén és az újév elején.

Mint már beszámoltunk róla, az év fordulóján juttatta el az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje átszervezési javaslatait a véleményezési joggal bíró Központi Üzemi Tanácshoz, több szervezeti egység átalakításáról, vagy feladatainak külső cégekhez való kiszervezéséről. E szervezeti egységek közé tartozik például gyakorlatilag a teljes gyártómű is.

Az üzemi tanács e héten pénteken és a jövő kedden és csütörtökön tárgyalja az átszervezési javaslatokat. Külön hangsúllyal a kiszervezéseket, hiszen az átszervezés kihirdetett célja a hatékonyság növelése. Ezt viszont a kiszervezés nem biztos, hogy teljesíti.

 

A vasműben a hideghengerműi csomagolást is külső cégre bíznák a jövőben

- December 20-án kaptuk meg az újabb szervezeti változtatásokra vonatkozó javaslatok nagyobb részét, a továbbiakat pedig január 2-án vettük át - mondta lapunknak Borbély Zoltán, az ISD Dunaferr Zrt. Központi Üzemi Tanácsának elnöke.

Hozzátette: a dokumentumokat három csoportra osztották terjedelmük miatt. Az első csoportba tartozó javaslatokat e héten pénteken, január 10-én kezdi tárgyalni az üzemi tanács: ez a termelési főmérnök alá tartozó egységeket, gyakorlatilag a gyártó műveket jelenti.

A második csoporttal jövő kedden, január 14-én foglalkozik az ÜT. Ebbe a csomagba tartozik egyebek mellett az eszközgazdálkodás, a karbantartás és a minőségügy. Kiszerveznék, azaz a vasműn kívüli vállalkozásokkal szerződnének emellett például a salakfeldolgozás elvégzésére is.

A harmadik javaslatcsomagot jövő csütörtökön, január 16-án tárgyalja majd az üzemi tanács, mondta borbély. Ide tartozik a beszerzés és a kontrolling, amelyekből egy új, értéklánc, termék és erőforrás menedzsment igazgatóság elnevezésű szervezeti egységet kíván létrehozni a cégvezetés. Emellett újabb két terület kiszervezését is meg kell majd tárgyalnia az üzemi tanácsnak: a hideghengerműi csomagolást és a hulladékhasznosítást.

Az üzemi tanács minden egyes tárgyalási nap után, a lehető leghamarabb, még a következő tárgyalásig megfogalmazza majd álláspontját, és eljuttatja a Dunaferr vezetőihez, jelentette ki Borbély Zoltán.

Aki azt is megjegyezte: vitát váltottak ki a cég vezetőivel a kiszervezési elképzelések: nem értik, mennyivel lenne olcsóbb, ha külső cégek végeznék el a munkát? Ezért adatokat kértek a menedzsmenttől amelyek üzleti titoknak számítanak, de álláspontjuk kialakításához rendelkezésükre bocsátja ezt a vállalatvezetés.

Borbély becslése szerint ezek az átszervezések újabb százötven ember elbocsátásával járhatnak majd. De emellett további leépítések várhatók az ISD Powernél és a kokszolóműnél is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!