Hírek

2014.01.14. 20:05

Bonyolult dolog a rezsicsökkentés

Dunaújváros - Rezsicsökkenést kell illusztrálniuk a társasházi közös képviselőknek februárban. Csakhogy...

Pekarek János

Február 15-ig kell kifüggeszteni a társasházakban azt a kimutatást, amelyen a közös képviselő közli a lakókkal, hogy a rezsicsökkentés során miből mennyi pénzt takarítottak meg.

Kelemenné Horváth Mária, aki több nagy társasház képviseletét is ellátja a városban, a hirdetmény kötelező formátumát is megmutatta nekünk. A közös tulajdonú épületrészeket érintő közüzemi szolgáltatások  vonatkozásában a rezsicsökkentések eredményeként a társasház tekintetében jelentkező megtakarításokról felzetű táblázatot attól kezdve minden hónapban ki kell tenni a lépcsőházban.

Kelemenné szerint ez jelentős pluszmunkát jelent a közös képviselők számára. De ez a legkisebb baj. Szerinte ez a hirdetmény más költségén végrehajtott propaganda. Nem is túlságosan átgondolt, ráadásul, mivel például az egyik, általa képviselt, nyolcvanhat lakásos társasházban lakásonként havi húsz forint villanyszámlát takarítottak meg számításai szerint. A szemétszállítási díjmegtakarítás sem több lakónként (a költségeket is lakónként számolják) havi száznyolcvan forintnál.

Van ház, ahol 48 840 forint a lakók által megszavazott szemétszállítási díj míg a rezsicsökkentés utáni díj 59 138 forintot tesz ki. Vagyis a lakóközösség minden hónapban deficitet termel, de nem hajlandó emelni a költségen. A különbözetet minden hónapban más beszedett díjakból vagy a tartalékaikból fizetik ki.  Ebben az esetben vajon mit jelent a rezsicsökkentés - kérdezi a közös képviselő?

- Ha nem tudjuk kifizetni a számlát, akkor a rezsicsökkentést sem tudjuk kiszámolni - teszi hozzá Kelemenné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!