Hírek

2013.12.03. 20:57

Hétszázhúszmillió az Acélalapítványba kerülő elbocsátottaknak (frissítve)

Dunaújváros – Megkezdődött a Dunaferr-től elbocsátandókat segítő munkaerőpiaci program: négyszáz embernek.

Pekarek János

Az elbocsátásukra váró dolgozóknak rendezett tájékoztatót a Dunaferr Vasas Szakszervezete, üzemi tanácsa és a Foglalkoztatási Acélalapítvány szerdán reggel. A cég kultúrtermébe meghirdetett összejövetelen mintegy negyvenen vettek részt a már kijelölt százötvennyolc tagú csoportból: ők elsősorban technikai jellegű kérdéseket tettek fel. Volt, aki erőteljesen kritizálta az érdekvédő szervezeteket az elbocsátási folyamatban eddig vitt szerepük miatt, hiányolva a konkrét ügyvédi segítséget, az érdekvédők jelenlétét a létszámleépítési bizottság ülésein, ahol meghallgatnak minden elbocsátandót, és keményebb állásfoglalást sürgetett részükről. A megszólítottak viszont közölték: képviselőik ott vannak minden egyes létszámleépítési bizottsági ülésen. Egyetértési joguk nincs az elbocsátási folyamatban, csak véleményezési joguk van: véleményüket azonban a legritkább esetben veszi figyelembe a munkáltató, amely úgymond erőből igyekszik levezényelni az elbocsátást. Olyan ügyvédet pedig nem találtak, aki egyszerre százötvennyolc embert látna el tanácsokkal, folyamatosan.

A tanácsadás folytatódik, mindhárom szervezet (érdekvédők és alapítvány) képviselői szívesen adnak útmutatást.

Közben nyilvánosságra hozták az Acélalapítvány keddi kuratóriumi ülésén elfogadott határozatok részletes szövegét. Ezek szerint az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. kiegészítő forrásokat bocsát az alapítvány rendelkezésére: így aki az alapítvány révén a Dunaferr Munkaerőkölcsönző Nonprofit Kft. állományába kerül át, maximum egy évre, az első félévben bérének nem nyolcvan, hanem száz százalékát kapja meg. Ha az első félévben az alapítvány által támogatott munkát kap, akkor a kifizetett bére nem lehet a jelenlegi bérének nyolcvan százalékánál alacsonyabb. Aki egy éven belül nyugdíjas lesz, az addig megkapja bére száz százalékát. Támogatják az önfoglalkoztatást, a vállalkozóvá válást is.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkár ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy az elbocsátott dolgozókat segítő munkaerőpaici program keretében legfeljebb négyszáz dolgozónak összesen 720 millió forintot adnak az Acélalapítványnak. Tréningeket, képzéseket is szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!