Hírek

2013.08.13. 18:10

Határidő másképp, pénztárgépekre

Dunaújváros – A pénztárgépek cseréjével kapcsolatban tartottak tájékoztatót a helyi kamaránál kedden délután. Nem sok üres szék volt a Vállalkozók Háza nagytermében.

Kőhalmi Kálmán

Nem volt véletlen a nagy érdeklődés. A kisebb vállalkozások számára a pénztárgépenként közel kétszázezer forintos kiadás jelentős, nem biztos, hogy kigazdálkodható tétel. Így teljesen érthető, hogy Králik Gyula, a helyi kamara elnöke (Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke által a nemzetgazdasági miniszter számára írt levelének gondosan összegyűjtött információi alapján) azt boncolgatta bevezetőjében, hogy milyen hatása lesz az érintett százötvenezer vállalkozásra a változásoknak.

A mintegy háromszázötvenezer munkavállalót foglalkoztató szféra, az érintett cégek döntő többsége a kiskereskedelem területén működő vállalkozás, a dohányáruk kereskedelmének elvesztését követően a pénztárgépcsere akár végzetes teherré is válhat számukra.

A jogszabályi változásokról Magyaródi Andrea, a NAV megyei igazgatóságának eljárási osztályvezetője beszélt. Az általa elmondott legfontosabb információ szerint az augusztus végi határidőig, hogy a büntetést elkerüljék, a vállalkozóknak elég az új online pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges kódot megkérni az adóhatóságtól (PTGREG adatlap). Ha jogosultak a pénztárgépenként ötvenezer forintos támogatásra, akkor az ezzel kapcsolatos adatokat is töltsék ki! A NAV-osztályvezető minden részletre kitérő tájékoztatójának anyaga a helyi kamara honlapján elérhető (www.dkik.hu), ahogy a pénztárgépek forgalmazásával foglalkozó cégek tájékoztatói is.

Egy dunaújvárosi kft. ügyvezetője, Borics Egon és munkatársa, Adamasky Lőrinc több online kapcsolatra alkalmas pénztárgépet is hozott a rendezvényre. Márki László, egy zrt. fejlesztési és üzemeltetési igazgatója az új rendszer számos anomáliájáról beszélt. Hogy példát hozzunk: az új fejlesztésű gépeket még senki nem tesztelte. Nem tudni, az áruk felét kitevő, online kapcsolatot bonyolító adóügyi ellenőrző egység miként bírja majd az éveket. És még gyártókapacitást se látni a már megrendelhető gépek mögött...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!