Hírek

2013.07.25. 18:25

Átadták a kulcsi kistérségi agroturisztikai rekreációs központot

Kulcs – Két civil szervezet és sok társadalmi támogató emlékezeteset alkotott az agroturisztikai központ építésével.

Pekarek János

Átadták a Nap házát, a Hold udvarát csütörtökön délután Kulcson. A költői nevű intézmény roppant gyakorlatias célokat szolgál, mint kistérségi agroturisztikai rekreációs központ. A létesítményt két civil szervezet, a Carpe Diem Alapítvány és az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete pályázati pénzből teremtette meg, közbeszerzési eljárás után. Az építkezés tavaly nyáron kezdődött, idén tavasszal már kétszáznegyven órás képző tanfolyamot rendeztek a házban. A mai avató ünnepségen a létesítmény megvalósítását támogató intézmények és vállalkozások vezetői vágták át a megnyitást jelképező nemzetiszínű szalagot.

A Nap Háza, a Hold udvara ötlete a megnyitón elhangzott visszaemlékezések szerint először négy évvel ezelőtt merült fel. A pályázati sikert egy közbeszerzési kudarc követte – majd amikor ezen is túlestek, 2012. nyarán megkezdődött az építkezés. Idén tavaszra el is készült az épület, s a megnyitóig már egy kurzus tanfolyam is lezajlott.  Az egyszerű, ám mégis látványos és többnyire akadálymentes épület átadásán azok voltak jelen, akik segítették a tervezést, kivitelezést, berendezést, akik használni fogják, vagy további fejlesztését segítik. A hagyományos szalagátvágáson a főbb támogatók vettek részt: Hetyey Gábor, Kakas Antal, Molnár Mihály és Farkas Lajos.

Az avatási ceremónia után Kálmánné Tóth Mária és Dóka Marianna, a két megálmodó és létrehozó civil szervezet vezetője kalauzolta végig a meghívottakat az épületen. A feladata szerint kistérségi agroturisztikai rekreációs központként üzemelő létesítmény amellett, hogy látogatókat is fogad és programokat szervez a környék nevezetességeihez, továbbra is fenntartja képző és foglalkoztató funkcióját.

Mostanában ritkaság, ezért is említjük: a megnyitóra a pártsemlegesség jegyében tudatosan nem hívtak meg hivatalban lévő politikusokat. Annál több civil szervezet képviselője volt jelen: ők többnyire a létesítmény és programjának megvalósítását is támogatták. A megnyitó műsorában elhangzott Kálnay Adél Kérdés című verse. A költő kérdése így hangzik: „Lehet-e jónak lenni egy rossz világban?”

A Nap háza és a Hold udvara átadása után a válasz aligha kérdéses. Lehet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!